Oljegigant truer indianerstamme

Gir gass: Oljeselskap rydder vekk regnskog for å bygge gasslinje i ukontaktede stammers leveområder
Foto: Steve Monty
Ukontaktet indianerstammes nærområde truet av oljeutvinning i Peru.
0Shares
Selskapet Repsol-YPF kan være i fare for å ødelegge nærområdet til en av Perus to siste ukontaktede indianerstammer som holder til i den nord-østlige delen av landet, i nærheten av Amazonas-regnskogen. Området regnes som en av verdens mest biodiverse, ifølge en rapport fra organisasjonen Survival International.
Repsol-YPF samarbeider blant annet med Anglo-French Perenco i å bygge en gassledning som vil gå gjennom stammeområdene. Kritiske røster sier utbyggingen vil bringe sykdom til de ukontaktede stammer med en gang man kommer i kontakt med utenforstående, og føre til konfrontasjon mellom stammene som bor i området og oljearbeiderne.

Vil ha tilbaketrekking
Leder i Survival International, Stephen Corry, sier utbyggingen vil bli skjebnesvanger for de ukontaktede stammene og krever at oljeselskapene legger ned all virksomhet i nærområdene.
– Hvor mange grunner trenger internasjonale oljeselskaper for å ligge unna ukontaktede stammer? For selskapene er det å nekte at stammene eksistere et gammelt triks. Jeg ser ingen andre mulige utfall enn at både byggearbeidere og stammer vil ende opp som tapere, påpeker han overfor survivalinternational.org.