Utenriksminister fordømmer NRK-dokumentar

Slakter NRK-dokumentar om Srebrenica: Bosnias utenriksminister, Sven Alkalaj.
Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferre
– Et hån mot ofrene, skriver Bosnia-Hercegovinas utenriksminister på kommentarplass i Aftenposten. NRKs Brennpunkt-redaksjon skjønner de sterke reaksjonene, men avviser på sin side kritikken og står fullt bak fremstillingen i dokumentarene.
0Shares
I et debattinnlegg i Aftenposten i dag skriver Bosnia-Hercegovinas utenriksminister Sven Alkalaj at han på det sterkeste fordømmer NRKs visning av dokumentarfilmene Byen som kunne ofres og Sporene fra Sarajevo.
Han mener filmene er en bevisst forvrengning av historiske fakta og en hån mot ofrene for krigsforbrytelsene i Bosnia-Hercegovina og folkemordet i Srebrenica. Samtidig påpeker han at programmet er sendt på en riksdekkende «statskanal», NRK1, og tar på vegne av borgere av Bosnia-Hercegovina avstand fra presentasjonen.
Forvrenger ikke
Redaktør for Brennpunkt i NRK, Vibeke Haug, hevder på sin side at det ikke har vært hensikten å forvrenge fakta.
– Ambisjonen har vært å se nærmere på en rekke underrapporterte sider ved det som skjedde i Bosnia-krigen. Mye av arbeidet har derfor bestått i å finne kilder som åpent vil fortelle denne delen av historien. Få av disse vil frivillig snakke med krigsforbryterdomstolen i Haag eller snakke åpent foran kamera.

Står NRK fortsatt bak fremstillingen i programmene?
– Ja. Alle kriger og konflikter har sin egen dynamikk og historie. Dette er en dokumentar med mange bosnisk muslimske kilder, som forteller en langt mer komplisert og nyansert historie om borgerkrigen i Bosnia enn det som er alminnelig kjent, og de tar selv et kraftig oppgjør med sine egne ledere, sier Haug til Aftenposten.