Saudi-Arabia vil stanse moskéfinansiering

Kutter vi ut statsstøtten helt, vil norske islamske menigheter vende seg mot saudisk finansiering, og dermed også følge den sterkt fundamentalistiske saudiske formen for islam. Kommentarforfatteren anser ikke dette som en god utvikling. Bildet er fra Kastriot-moskéen i Kosovo, som er finansiert av saudi-arabere

Saudi-Arabias tidligere justisminister Mohammed Bin Abdul-Karim Issa har kunngjort at kongedømmet vil stanse finansiering av moskéer i utlandet, og heller sørge for at de administreres lokalt, melder nettstedet Middle East Monitor.

Ifølge den sveitsiske avisen Le Matin Dimanche skal saudi-araberne etablere lokale administrative råd for hver moské i samarbeid med lokale myndighetene. Dette gjelder de moskene som allerede er finansiert av Saudi Arabia.

I Sveits er Geneve-moskéen en av de finaniserte moskéene som nå går over til lokalt eierskap. Sikkerhetsgrunner skal være årsaken til stans i finansieringen fra saudiske myndigheter.

Kunngjøringen markerer et linjeskifte i det som har vært offisiell statlig politikk fra det strengt muslimske kongedømmet, som i mange år har spredd sin offisielle versjon av islam gjennom finansiering av moskeer i utlandet.

– Tiden er inne for å overlate Genève-moskeen til et sveitsisk administrasjonsråd som representerer muslimene i nærområdet, med en valgt geistlig som leder, sier eks-ministeren.