Ratko Mladic pågrepet

Kan være pågrepet: eks-general i den bosnisk-serbiske hær, Ratko Mladic, har lenge vært ettersøkt av internasjonale myndigheter og ønsket utlevert.
Foto: Mikhail Evstafjev
Eks-general og krigsforbrytertiltalt arrestert i Serbia.
0Shares
Serbisk politi arresterte tidligere i dag eks-generalen i den jugoslaviske hæren, Ratko Mladic, under en hemmelig operasjon, ifølge nyhetsbyrået Jutarnji. 

Han har vært ettersøkt for krigsforbrytelser på Balkan siden krigsforbrytertribunalet i Haag tiltalte ham for folkemord. 

Mladic, som var hærsjef i den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995, har vært på rømmen i over 15 år. Han er blant annet siktet for å ha gitt ordre om den mer enn tre år lange beleiringen av Sarajevo, og for nedslaktingen av 8.000 muslimske menn og gutter i byen Srebrenica.
Bekreftet arrestasjon

For en time siden kunne Serbias president Boris Tadic i en pressekonferanse bekrefte at det var Mladic som ble arrestert tidligere i dag.

– I dag avsluttet vi et kapittel i vår histore. Alle krigsforbrytelser må stilles for retten, uttalte den serbiske presidenten, ifølge nyhetsbyrået AP.
På tide 
Undervisningleder i den norske Helsingforskomitéen, Enver Djuliman, sier til utrop.no at dette er en stor seier for det internasjoanle samfunnet.
– Jeg synes det var på tide å få ham arrestert. Dette vil være veldig viktig for Haag-domstolen i forhold til å finne ut fakta, sannhet og det egentlige ansvaret for krigsforbrytelsene som fant sted.
Han vil samtidig understreke at dette også vil være med på å skape mer fred og forsoning i regionen.
– Arrestasjonen vil gi noe tilbake til krigsforbrytelsesofrene. Viktigst uansett er det at det vil skape større tillit mellom serbere og bosniere.
Også viktig for Serbia
Kan arrestasjonen også bidra til å bedre sjansen for fremtidig serbisk EU-medlemskap?
– For dem er dette selvfølgelig et stort skritt. Ved å selv arrestere og en gang utlevere Mladic viser man ønske om å være en rettstat med moralsk integritet og et godt forhold til det internasjonale samfunnet, sier han til utrop.no.