Frykter høyreekstremes «stille støttespillere»

Målet til høyreekstreme er å skape kaos og bryte ned demokratiet, og bane vei for et autoritært regime, ifølge journalist. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Fibonacci Blue
Martin Bernstein, redaktør i den tyske avisa Süddeutsche Zeitung mener de høyreekstreme forsøker å skape en kaotisk borgerkrigslignende situasjon.

Bernstein har lenge hatt høyreekstremisme som spesialfelt. Han er spesielt urolig for de «stille støttespillerne» til høyreekstreme grupper.

– Det finnes mange, som ikke tilhører en gruppe, men som støtter ideene, sier han.

En av dem som ble pågrepet sist fredag hevdet, i følge etterforskerne, at han kunne rekruttere 2.000 væpnede menn på kort tid, for «X-dagen».

Onsdag kveld skjøt en mann og drepte minst ni mennesker i delstaten Hessen. Saken etterforskes som terror.

– De ønsker å aksellerere X-dagen – borgerkrigen – som er en kamp mellom «germanske tyskere» og immigranter. De definerer hvem som er en del av «volk» – folket – og hvem som er utenfor, som muslimer, jøder og homofile, sier Martin Bernstein til Vårt Land.

– Angrep mot en gruppe vil igjen føre til voldshandlinger fra de som ble angrepet, og så akselererer det derfra, sier Bernstein.

Ønsket om å skape en kaotisk borgerkrigslignende situasjon, og på lang sikt styrte regjeringen, kalles også akselerasjonisme.

– Det er en helt urealistisk tanke, men viser hvor fanatiske enkelte er, sier Bernstein.

Merkel: – Rasisme er gift

Tysklands forbundskansler Angela Merkel fordømmer angrepet i den tyske byen Hanau i går kveld.

For kort tid siden møtte hun pressen, og bekreftet da at angrepet var høyreekstremt og rasistisk motivert.

– Rasisme er en gift, hat er en gift. Denne giften eksisterer i vårt samfunn. Den er allerede skyld i altfor mange forbrytelser, sa statsminister Angela Merkel. Det var på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Mannen som trolig utførte angrepet, ble funnet død i sin leilighet. Også hans mor ble funnet død i leiligheten. Mannen hadde trolig rasistiske meninger. Det var trolig motivet for drapene. Det sier tyske myndigheter. Saken etterforskes som terror.

9 personer ble i går kveld drept og flere skadd, da en 43 år gammel mann løsnet skudd mot to barer i byen. Flere av de drepte skal ha kurdisk opphav.