NTNU-akademiker avslørt med rasistisk-profil på Facebook

Ulike profilbilder den aktuelle Facebook-kontoen har benyttet seg av.
Foto: Filternyheter
Øyvind Eikrem (46), førsteamanuensis i psykologi ved NTNU i Trondheim ble lørdag avslørt av Filter Nyheter.
0Shares

Eikrem er ansatt ved institutt for sosialt arbeid – og deltar i det offentlige ordskiftet som akademiker og fagperson.

I Khrono har han nylig kritisert Vitenskapsteoretisk forum i Trondheim for å invitere UiO-dekan Frode Helland, samt uttalt at sistnevnte ikke forstår «forskjellen på legitim religionskritikk og rasisme».

– Men over tid har Øyvind Eikrem også hatt en skjult rolle i ordskiftet på nettet om noen av de samme temaene han fronter som fagperson. Fra en anonym Facebook-profil under ulike navn har han delt og videreformidlet et langt mer radikalt og innvandrerfiendtlig innhold, og med en helt annen språkbruk, enn det han gjør under sitt eget navn, skriver Filter Nyheter og dokumenterer med skjermbilder hva Eikrem har skrevet.

Filter Nyheters undersøkelser viser at aktiviteten fra den anonymiserte profilen har vært omfangsrik i flere lukkede og innvandrerfiendtlige grupper i tillegg til andre publiseringer på Facebook i en periode på snart to år.

Et gjentagende mønster har vært at profilen har postet lenker og innhold som ofte skaper sterkt engasjement blant de øvrige medlemmene av disse gruppene. Deretter har han fra profilen gitt positive tilbakemeldinger med ulike emojis på reaksjoner i kommentarfeltet.

«Jeg kjenner meg ikke igjen i de ting som beskrives (…) og har ingen interesse [av] å diskutere hverken private anliggender, sosiale medier eller noe av de øvrige spørsmålene med Filter Nyheter», skriver Øyvind Eikrem i en e-post til Filter Nyheter torsdag.

Les hele saken hos Filter Nyheter: NTNU-Eikrem brukte hemmelig Facebook-konto til å hisse opp rasistiske nettdebatter