Stor-lekkasje avslører student-ekstremisme

I søkelyset: Tyske og østerrikske studentforeninger er i hardt vær etter en større lekkasje. (Personene på bildet har ikke tilknytning til saken)
Foto: Flickr
En større lekkasje av interne dokumenter avslører rasistisk tankegods og voldsbruk i tyske og østerrikske studentforeninger.

Nyheten om at 3000 sider med interne dokumenter har blitt lekket til pressen bringes til torgs av det tyske nettmagasinet SPIEGEL ONLINE. Dokumentene dekker tidsrommet fra 2000 til 2011 og viser ifølge magasinet at høyreekstremistisk tankegods i høyeste grad er levende i en del av studentforeningene.

I Tyskland og Østerrike har studentforeninger kun for menn, såkalte Burschenschaften, lange tradisjoner. Foreningene stammer fra tidlige nasjonalistiske studentforeninger før den tyske samlingen i 1871 og deler seg mellom liberal-konservative forbund og de mer ytterliggående nasjonalistiske. Det er de nasjonalistiske foreningene under paraplyen Burschenschaftliche Gemeinschaft (BG) som nå særlig har kommet i søkelyset. BG har også medlemsorganisasjoner i Østerrike, der studentforeningene på høyresiden ofte assosieres med det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ).

Ingen fra foreningene det gjelder vil kommentere lekkasjene, men anonyme kilder skal ha bekreftet at dokumentene er ekte.

– Historisk tid

Studentforeningene på ytre høyre er begeistret for det de oppfatter som et nytt debattklima om innvandring og rasespørsmål, kommer det fram i de lekkede internskrivene. Det er særlig boken til tidligere medlem av den tyske sentralbankledelsen Thilo Sarrazin (omtalt i Morgenbladet) og debatten boken utløste i mediene som får studentforeningene til å ane at “en historisk tid” er i emning. En studentforening i byen Bonn (Alte Breslauer Burschenschaft) tolker det nye samfunnsklimaet slik:

– Tyskland er i ferd med å bli fortrolig med grunnlaget for en biologisk, og dermed vitenskapelig, forståelse av mennesket.

Men foreningene på ytre høyre er ikke fornøyd med partiene i Tyskland og drømmer om et parti av FPÖs type i landet.

– Massiv motvekt nødvendig
Dokumentene viser også at de mest ytterliggående av studentforeningene har voldelige medlemmer som kommer med rasistiske angrep mot foreningsmedlemmer med minoritetsbakgrunn.

I fjor hadde utviklingen gått så langt at den liberal-konservative foreningen Stuttgarter Initiative (SI) oppfordret til mottiltak i et rundskriv til en lang rekke studentforeninger:

– Vi henvender oss til deg fordi vi mener at det trengs en massiv motvekt mot de tydelige rasistiske og ekstremistiske tendensene.

SPIEGEL ONLINE vier stor plass til saken på sine nettsider. Også i Østerrike vekker saken oppsikt. Samtlige lekkede dokumenter kan lastes ned hos den venstreorienterte nettplattformen Indymedia.