Fra flukt til prestisjestudier i USA – takket være norsk redningsbåt

Tidligere flyktning Abbas Nazari flytter til New York for å studere ved prestisjefylte Columbia University.

Nazari skal til New York og Columbia University for å fullføre et masterstudie i internasjonale studier etter å ha fått et Fullbright-stipend, ifølge The Guardian.

Til Columbia University skal tidligere flyktning Abbas Nazari ta turen.
Foto : flickr.com/Mike Steele

Stipendet er del av Fullbright-programmet, og er finansiert og administrert av utenriksdepartementet i USA, regjeringer i andre land og private interesser.

Reddet av norsk båt

Nazari og familien endte opp for nesten 20 år siden på New Zealand. I 2001 plukket det norske skipet Tampa opp 438 afghanere, flesteparten fra den etniske minoriteten hazara, fra et provisorisk fartøy som seilte i australsk farvann. Redningsaksjonen skjedde utenfor kysten av Christmas Island, rundt 2000 km fra nordvestkysten av Australia og 500 km sør for Jakarta i Indonesia.

Skipet ble sentral i en diplomatisk uoverensstemmelse mellom Australia, Indonesia og Norge, hvor australske myndigheter nektet Tampa å gå i havn i Australia.

Kaptein Arne Rinnan nektet, og forble i australsk farvann. Etterhvert ble båten ble invadert av bevæpnede spesialstyrker som ville tvinge båten tilbake til internasjonal farvann. Etterhvert ble australske myndigheter og FN enige om at båten kunne seile videre til Nauru, mens New Zealand tok imot 200 av afghanerne.

Stolt “kiwi”

Familien fikk humanitært opphold på New Zealand, som har vært Nazaris hjem i alle disse årene. Flere av de som var på “Tampa” har også funnet seg et nytt liv på New Zealand, og er blitt leger, butikkeiere og offentlige ansatte.

Nazari ankom New Zealand i sjuårsalderen. Imellomtiden har han rukket å gjøre seg kjent som finalist i landets stavekonkurransen og han har hodt TEDx-innlegg.

Selv kaller han seg en “stolt kiwi” (jour. anm: uoffisielt kallenavn på new zealandere), og gratulasjonene har også strømmet inn i kjølvannet av Gurdian-intervjuet.

Nazari blir gratulert på Twitter.
Foto : Skjermdump/Twitter

– Jeg har vært to ganger i Afghanistan på besøk siden vi kom til New Zealand, og har sett hvordan livet ville blitt om familien min hadde blitt igjen i et krigsherjet land, sier han til The Guardian.