– Opptil en million kan flykte fra Syria

Idlib-offensiven og en ny humanitærkrise vil føre til en ny flyktningbølge fra Syria til Tyrkia, og etterhvert Europa, mener migrasjonsforsker Kemal Kirisci.

Ifølge The New Humanitarian har Tyrkia 4,1 millioner flyktninger på verdensbasis, hvorav 3,7 millioner av disse er syrere.

Krigshandlingene i grenseprovinsen Idlib har blitt trappet opp de siste par ukene, noe som fører til store konsekvenser for Tyrkia og EU.

Hovedårsaken til en kommende flyktningstrøm ligger ifølge nettstedet lenger tilbake i tid, til desember, da syriske regjeringsstyrker med russisk støtte begynte offensiven som har skapt en humanitær krise i Idlib.

Frykter over en million på flukt

Tyrkerne frykter at flere hundretusener, og opp mot mer enn en million flyktninger kan komme inn i landet hvis den syriske regjeringen tar kontrollen over Idlib.

Kemal Kirisci, migrasjonsforsker ved Washington-baserte Brookings Institute, mener også mye av problemet ligger i EUs og USAs passive rolle i konflikten. Igjen har dette påvirket EUs avtale med tyrkerne om grensekontroll.

– EU, og USA til en viss grad, har gitt Erdogan muligheten til å gjøre trusselen om å bryte flyktningavtalen, fordi de ikke har gjort noe i Syria.

Langvarig krig

Syria-krigen går i sitt niende år, og langvarigheten av konflikten har begynt å sette spor i tyrkisk økonomi.

– Landets økonomi vakler og fremmedfrykten i Tyrkia har økt hos deler av den hjemlige opinionen. Opphevelsen av EU-pakten gjør det mulig for Erdogan å etterkomme ønskene fra denne opinionen, og at han blir sett på som en statsleder som tar konkrete grep, sier Kirisci.