– Opptil en million kan flykte fra Syria

Idlib-offensiven og en ny humanitærkrise vil føre til en ny flyktningbølge fra Syria til Tyrkia, og etterhvert Europa, mener migrasjonsforsker Kemal Kirisci.
Foto: Skjermdump/YouTube
Tyrkia har ikke annet valg enn å åpne grensene og la syriske krigsflyktninger slippe inn i EU, mener migrasjonsforsker.

Ifølge The New Humanitarian har Tyrkia 4,1 millioner flyktninger på verdensbasis, hvorav 3,7 millioner av disse er syrere.

Krigshandlingene i grenseprovinsen Idlib har blitt trappet opp de siste par ukene, noe som fører til store konsekvenser for Tyrkia og EU.

Hovedårsaken til en kommende flyktningstrøm ligger ifølge nettstedet lenger tilbake i tid, til desember, da syriske regjeringsstyrker med russisk støtte begynte offensiven som har skapt en humanitær krise i Idlib.

Frykter over en million på flukt

Tyrkerne frykter at flere hundretusener, og opp mot mer enn en million flyktninger kan komme inn i landet hvis den syriske regjeringen tar kontrollen over Idlib.

Kemal Kirisci, migrasjonsforsker ved Washington-baserte Brookings Institute, mener også mye av problemet ligger i EUs og USAs passive rolle i konflikten. Igjen har dette påvirket EUs avtale med tyrkerne om grensekontroll.

– EU, og USA til en viss grad, har gitt Erdogan muligheten til å gjøre trusselen om å bryte flyktningavtalen, fordi de ikke har gjort noe i Syria.

Langvarig krig

Syria-krigen går i sitt niende år, og langvarigheten av konflikten har begynt å sette spor i tyrkisk økonomi.

– Landets økonomi vakler og fremmedfrykten i Tyrkia har økt hos deler av den hjemlige opinionen. Opphevelsen av EU-pakten gjør det mulig for Erdogan å etterkomme ønskene fra denne opinionen, og at han blir sett på som en statsleder som tar konkrete grep, sier Kirisci.