Krig påvirker sultkatastrofen

Bruk alle krefter: Erik Solheim mener Somalia må samarbeide med alle krefter i landet for å skape en velfungerende stat
Foto:regjeringen.no
FN frykter at så mange som 750 000 mennesker vil dø før jul som følge av sultkatastrofen på Afrikas Horn.
0Shares

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har vært i Somalia og forteller om en veldig alvorlig situasjon.

– I 2011 burde ingen barn dø av sult. Det er hjerteskjærende å se barn i treårsalderen veie like mye som nyfødte barn gjør i Norge. Vi må gjøre det vi kan for at dette ikke skjer igjen, sier Solheim til regjeringen.no.

Han mener katastrofen bunner i et system som ikke fungerer og mener det er viktig at regjeringen rekker ut en hånd til alle krefter.

 – Sultkatastrofen i landet skyldes ikke først og fremst tørke, men krig og mangel på politisk styring. Det viktigste for landets regjering er å skape trygghet og sikkerhet for befolkningen, sier Solheim.

Var i Kenya

Solheim dro fra Mogadishu til et politisk møte i Nairobi hvor flere afrikanske statsledere var samlet for å finne løsninger på sultkatastrofen.

 – Skal Somalia klare å skape en fungerende stat som forhindrer at folk dør i hungersnød, så må de rekke ut en hånd til alle krefter i landet. Det inkluderer også Al-Shabaab, sier Solheim.

Somalias president, Sheikh Sharif Ahmed og statsminister Abdiweli Mohamed Ali i Somalias overgangsregjering var også tilstede under møte og takket blant andre Kenya og det internasjonale samfunnet for deres bidrag til landet.