Kulturinnslag for demokratisk deltakelse

Norges første valgfestival trosset regnet

Høyfjellssvingom: Daniel, Liw, Siw, Margaret, Esmeralda og Yoselin danset Saya, en folkedans fra Titikaka-området, som ligger 3 800 moh. mellom Bolivia og Peru.
Foto:Alfredo Biamont
På Grønland i Oslo tok organisasjoner i bruk nye virkemidler for å skape blest om valget blant nordmenn med minoritetsbakgrunn.
0Shares

3. september ble det for første gang organisert en valgfestival i Oslo. Målsetningen var å oppmuntre minoriteter til å bruke stemmeretten sin. Til tross for regn og ruskevær fikk festivalen godt besøkt. Oslo kommunes toppkandidater og det fremmøtte publikum fikk se sceneopptredener med representanter fra 14 nasjonaliteter.

Festivalen åpnet med appeller fra alle partier, unntatt Frp og KrF, som ikke var tilstede. For Høyre snakket Oslo kommunes finansbyråd Kristin Vinje, fra Arbeiderpartiet/AUF: Khamshajiny Gunaratnam, som var yngste medlem i Oslo bystyre før valget, fra SV kom Gülay Kutal, fra Venstre Toril Berge fra bystyrets sosialkomite og fra Rødt ordførerkandidat Reza Rezaee.

Svingte seg på somalisk
Heller ikke artistene lot seg affisere av regnet. En barnegruppe danset Saya, som er en folkedans fra Andesfjellene i Bolivia og Peru. Den kjente somaliske sangeren Mohammed Yusuf gjorde stor lykke og fikk publikum med seg i dansen.

Midtpunkt: 30 unge afghanere fra Afghansk folkedansgruppe var på scenen og nede sammen med publikum. Presentasjonen var ved Afghansk kulturforening.
Foto : Alfredo Biamont

Den kjente somaliske sangeren Mohammed Yusuf gjorde stor lykke og fikk publikum med seg i dansen.

Deretter fikk de fremmøtte se en komplett presentasjon av filippinske danser fremført av Filippinsk folkedansgruppe og Phillipino Workers in Norway. Direkte fra Chile kom gruppen Los Canallas med folkedansen cueca og sanger fra Latinamerika. Gruppen er på turné rundt i Skandinavia, og hadde lagt turen innom Oslo.

Appell: Reza Rezaee (Rødt) holdt innlegg på valgfestivalen.
Foto : Alfredo Biamont

Ungt talent
30 dansere fra Aghansk folkedansgruppe begeistret også publikum. Det var Afghansk kulturforening som hadde sørget for denne opptredenen. 14 år gamle Nacho fra Chile, som er stortalent på gitar opptrådte også, i likhet med Ekaterina med sitt band fra Russlad og Edgar Albitres og Miguel Taboada fra Peru.

Variert: Filippinsk folkedansegruppe og Phillipino Workers in Norway viste fram flere ulike tradisjonelle danser.
Foto : Alfredo Biamont

Arrangørene bak festivalen var Norsk Folkehjelp Oslo, OASEN Kvinner Krysser Grenser, Utrop og Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet.
 

Populær: Mohammed Yusuf fra Somalia sang somaliske folketoner sammen med publikum fra Somalia.
Foto : Alfredo Biamont

Våt fornøyelse: Afghansk dans på valgfestival i Oslo sentrum.
Foto : Alfredo Biamont