- Krigsbarn hylles med menneskerettighetspris - 06.12.2024
- Utlendinger med ulovlig opphold skal ut av Norge raskere under nye EU-regler - 05.12.2024
- Flukt blir tema for neste års Olavsdager - 05.12.2024
Analytikere og eksperter mener at når også USA er nødt til å kjempe mot koronaviruset på hjemmebane, bruker Kina anledningen til å reposisjonere seg som en alternativ global leder.
– Med Trump-administrasjonen i USA som ikke klarer å gi noen meningsfylt internasjonal respons, og et EU som er opptatt av nasjonale tiltak, har Kinas regjering en unik anledning til å ta den tomme plassen, sier Marina Rudyak ved Universitetet i Heidelberg.
Gjennom tiltak som dette later det til at Kina vil skrive om historien om koronaviruset, ifølge Rudyak. Landet har fått kritikk særlig for hendelser i Wuhan i begynnelsen av epidemien, da helsepersonell som forsøkte å advare fikk korreks og måtte forklare seg for politiet.
De hjelper nå andre land som enten kom for sent i gang med tiltak, eller var dårligere forberedt enn Kina, sier Rudyak videre.
Kinas president Xi Jinping har hatt telefonsamtaler med statsministrene i Italia og Spania og lovet bistand til de hardt rammede landene, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.
Kina har også sendt medisinsk utstyr til Serbia etter at landet tidligere denne uka ba om bistand.
– Det har vist seg at Europa uten dere knapt kan forsvare seg, sa Serbias president Aleksandar Vucic til den kinesiske ambassadøren da utstyret kom til landet.
I tillegg har Kinas rikeste mann, Jack Ma, donert to millioner munnbind som skal bli utlevert til europeiske land.
– Men den sjenerøse humanitære hjelpen fra Kina vil muligens svinge opinionen i Europa, fortsetter han.
Kina opplyser at kurven over smittetilfeller i landet den siste tiden har flatet ut, og at tallet på personer smittet innlands de siste dagene har vært null.