Ugandiske homofile og lesbiske fikk Raftoprisen

SMUGs (Sexual Minorities Uganda) aktivister her fotografert under Verdens Sosiale Forum i Sao Paulo i 2007. Nå kjemper de mot et internasjonalt kritisert lovforslag som kan føre til at homofile henrettes for sin legning. Kampen har ikke gått upåaktet hen i Norge, og organisasjonen er årets vinnere av Rafto-prisen.
Foto: flickr.com
Ugandiske LHBT-aktivister vinner årets Raftopris.
I dag feires det på kontorene til LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) etter at juryen for Rafto-prisen har gjort kjent at årets vinner er den ugandiske homorettighetsforkjemperen Frank Mugisha og organisasjonen Sexual Minorities Uganda (SMUG).
– Her er det folk som har gjort en helt fenomenal innsats i kampen for menneskerettighetene og demokratiet i Uganda, sier LLH-leder Bård Nylund til llh.no.
Kjemper mot homodødsstraff
Uganda fått mye oppmerksomhet i internasjonale media omkring homospørsmål, først og fremst etter at parlamentsmedlem David Bahati la frem lovforslaget som inkluderte dødsstraff for homofile, og som har blitt hetende ’anti-homo loven’ på folkemunne og i media.
– At loven fortsatt ikke er vedtatt er først og fremst en seier for Sexual Minorities Uganda. Folk som Frank Mugisha har gjort alt forarbeidet, trosset trusler, angrep og drap på en kollega, og som aldri tenker på å gi opp. Internasjonalt press er viktig, og det har hjulpet, men til syvende og sist så er dette deres kamp. Det fortjener de anerkjennelse for, og den anerkjennelsen får de nå.

Gir moralsk støtte

LLH-lederen påpeker at prisen helt klart vil gi SMUG moralsk støtte.

– At SMUG får Raftoprisen er viktig for alle i Uganda som jobber for et mer demokratisk, åpent og mangfoldig samfunn. Årets pris sender et viktig signal til norske rettighetsaktører om at dette er et felt de ikke kan ignorere, sier Nylund til llh.no.