Islamister positive til demokrati

Religiøst og sekterisk vold har herjet Egypt i løpet av de siste dagene.
Foto: Jerry Jackson
Eksperter peker på at islamister fra Det muslimske brorskap etter all sannsynlighet vil bli en del av den egyptiske regjeringen etter valgene.
0Shares
Sist søndag meddelte Egypts militærråd at det innvilget en endring av den kontroversielle loven, og dermed unngikk man den boikotten som partiene truet med. Valget vil bli avholdt i perioden mellom november og januar.
Ifølge Egypt-eksperter kan islamistiske partier gjøre et godt valg. Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Institut for Tværkulturelle Studier på Københavns Universitet, er valget et «kardinalpunkt» for brorskapet, fordi de som blir valgt inn, vil kunne få innflytelse på den grunnlovsgivende forsamlingen.
– Islamistene vil benytte seg av sammenbruddet av det politiske systemet Mubarak sto for. Vi kommer til å se et parlament, som er preget av flere store blokker og motsattrettede interesser, og ikke ett parti som vil dominere, som under Mubarak, Vi kommer til å se et sterkere parlamentarisk system,sier han til Klassekampen.

Ingen ny Iran

For mange i Vesten har frykten vært stor for at Egypt kan ende opp som Iran, som etter den folkelige revolusjonen i 1979 ble forvandlet til en teokratisk, islamsk republikk. Ifølge Skovgaard-Petersen er det imdlertid mye som skiller de to nasjonene.
– Egypt er et sunnimuslimsk land med en helt annen tradisjon og en nokså lang parlamentarisk tradisjon, som går tilbake til før revolusjonen i 1952. Ingen ser Iran som et forbilde. Heller ikke brorskapet, sier han til Klassekampen.