Overvekt av svarte blant de koronadøde i USA

I Chicago har 70 prosent av koronadødsfallene vært blant svarte.
Foto: Pixaby
Afroamerikanere er overrepresentert blant dem som dør etter å ha blitt smittet av koronaviruset i USA.
282Shares

Nærmere 370.000 har nå fått påvist koronasmitte i USA, der nærmere 11.000 er døde og tilstanden for ytterligere 9.000 betegnes som alvorlig eller kritisk.

I Chicago har 70 prosent av koronadødsfallene vært blant svart, selv om de bare utgjør 29 prosent av innbyggerne i byen, viser tall fra lokale myndigheter, gjengitt av radiostasjonen WBEZ.

I New York er det flest dødsfall i bydeler med stor svart befolkning , og i Milwaukee County i Wisconsin, der 26 prosent av innbyggerne er afroamerikanere, utgjør de over 80 prosent av de døde.

I Michigan er 12 prosent av innbyggerne afroamerikanere, som likevel utgjør 40 prosent av dødsfallene, ifølge avisen Detroit Free Press.

40 prosent av dødsfallene i Louisiana har skjedd i New Orleans, der flertallet av innbyggerne er svarte, og også i Illinois og North Carolina viser tall fra myndighetene at afroamerikanere er overrepresentert blant dem som dør av covid-19, ifølge ProPublica.

De har også oftere jobber som ikke kan utføres fra hjemmekontor, og det er derfor vanskeligere å følge myndighetenes råd om sosial distanse.

Dårlige bo- og arbeidsforhold, luftforurensning og begrenset adgang til leger og andre helsetjenester er trolig medvirkende årsak til dette, og manglende helseforsikring som følge av lav inntekt forsterker risikoen for mange.

En undersøkelse foretatt i Boston, omtalt av National Public Radio (NPR) , viser også at leger sjeldnere gjennomfører koronatest på svarte som oppsøker dem på grunn av feber og hoste, enn på hvite.

Over hele USA er det opprettet mottak der folk kan kjøre eller gå innom for å bli testet, men i byer som Memphis viser det seg at de fleste av disse er satt opp i velstående bydeler der det bor flest hvite.

USAs føderale helsemyndigheter pleier vanligvis å utarbeide detaljerte data om alder, bosted, rase og etnisitet for dem som dør av sykdommer i USA.

For dem som dør etter koronasmitte oppgir U.S. Centers for Disease Control and Prevention bare sted og alder.

– Man må se på hvorfor viruset spres i områder med mange fargede med lav inntekt, først og fremst for å beskytte livene til dem som lever i slike områder, men også for å bremse spredningen i landet som helhet, skrev de.

Uten slike demografiske data, vil det være umulig både for helsepersonell og politikere å hindre forskjellsbehandling, både når det gjelder testing og behandling, påpeker de.

– Vi ber deg derfor innstendig om ikke å utsette innsamlingen av slik vital informasjon, og til å ta de nødvendige skritt for å sikre at alle amerikanere får tilgang til covid-19-testing og behandling, heter det i brevet.