Avviser hockey-rasisme som «skitsnakk»

Ikke noe for sarte sjeler: harde taklinger og skjellsord er vanlig kost på isen for å avskrekke motstanderen. Selv når det er snakk om noe så betent som hudfarge. Nå har et par episoder med rasistisk motivert "trashtalk" i svensk ishockey ført til intern ransakelse og debatt om dette er ytringsfrihet eller hets.
Foto: leijonat.fi
Färjestads Marius Holtet kaster seg inn i rasisme-debatten i svensk ishockey, og hevder det må være takhøyde for følelser på isen.
Lørdag havnet Färjestad-backen Martin Sevc i søkelyset da han pådro seg matchstraff i pausen mellom to perioder. Årsaken var at slovaken skal ha kalt HV71s Daniel Rahimi, som er svensk med iranske røtter, for «jæv&% sigøyner».
Saken havnet så i Det svenske hockeyforbundets disiplinærkomité, som forventes å avsi en streng dom. Samtidig pågår debatten om hvor ille ordbruken til Sevc egentlig var.
Stor takhøyde
Nordmannen Marius Holtet, som er lagkamerat med slovaken i Färjestad, sier til nettstedet nwt.se at å gi karakteristikker på isen er hverdagskost og at det er vanskelig å bedømme hva som er rasistisk og ikke.
– Jeg blir kalt for «norrbagge» hele tiden ute på isen, men ingen har blitt utvist for det. Det sies mye rart på isen, men hvordan skal dommerne tolke det?, spør han retorisk.
Färjestads keepertrener Erik Granqvist har liknende opplevelser.
– I min tid som målvakt i Luleå ble kalt «lappjævel» mange ganger, sier han til nwt.se.
Nord-amerikansk «trashtalk»
Holtet påpeker at de nordamerikanske hockeyligaene har en mye verre kultur.
– Kanadierne er verdensmestere på trashtalk. Man truet hele tiden og får høre at de skal slå hodet og tennene ut av en. Hadde praten på isen gått rett ut til TV-seerne, så måtte man nesten hatt aldersgrense for å se på hockey.

FAKTA om «norrbagge»: Norrbagge er et eldgammelt skjellsord i det svenske språket, som ofte har blitt brukt nedverdigende om nordmenn og Norge. Ordet har sine røtter i «bagge», som er et gammelt svensk term for sauenes kjønnsorganer. Opprinnelsen er uklar; ifølge enkelte kilder kan ordet spores helt tilbake til middelalderen som en svensk omskriving av «bagler», navnet på det kirkelige partiet som kjempet mot Kong Sverre og birkebeinerne under borgerkrigstiden i Norge.

(kilde: wikipedia.no).