FN og Norge fordømmer henrettelse i Iran

Minst 90 dødsdømte, som var mindreårige da forbrytelsene ble begått, sitter nå ifølge Amnesty og venter på henrettelse i Iran.
Foto:Flickr.com
FNs høykommissær for menneskerettigheter og Norge fordømmer Irans henrettelse av en 21-åring som var dømt til døden for et knivdrap han begikk som mindreårig.
8Shares

Shayan Saeedpour var 17 år gammel da han under et slagsmål knivdrepte en annen i 2015. Tirsdag ble han henrettet.

Søndag ble Majid Esmailzadeh, som også var dømt til døden for et drap han begikk som mindreårig, henrettet.

– Henrettelsen av disse to strider absolutt mot internasjonal menneskerettslov, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet.

Hun fordømmer også Irans henrettelse av Danial Zeinolabedini 2. april. Han var også dømt til døden for en forbrytelse han begikk som mindreårig.

– Henrettelsen er et brudd på Irans internasjonale forpliktelser, sier statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet til Nettavisen.

– Da vår ambassadør i Teheran i går ble kjent med at en henrettelse kunne være nært forestående, tok han opp Shayan Saeedpours situasjon med iranske myndigheter og formidlet Norges klare syn på dødsstraff og spesielt dødsstraff mot mindreårige, sier han.

Minst 90 dødsdømte, som var mindreårige da forbrytelsene ble begått, sitter nå ifølge Amnesty og venter på henrettelse i Iran.

Det henrettes nå langt færre i Iran enn tidligere, som følge av en endring i narkotikalovgivningen. Mens det i 2015 ble henrettet 977, falt antallet til drøyt 500 de neste to årene og er siden ytterligere halvert.