- Tysk familie fratatt hus som ble tvangssolgt under nazistene - 13.12.2024
- Syreres håp kan snu til frykt i EU - 13.12.2024
- EU gir tillatelse til brudd på asylregler - 13.12.2024
Domstolen opplyser at målet med endringen er at Saudi-Arabia skal opptre i tråd med internasjonale menneskerettighetsnormer.
Inntil nå har saudiarabiske domstoler kunnet idømme pisking som straff blant annet for drap og sex mellom personer som ikke er gift. Straffen har i noen tilfeller bestått av flere hundre piskeslag.
Heretter vil domstolene i stedet måtte velge mellom fengselsstraff, bøter, samfunnsstraff eller en kombinasjon av disse. Det går fram av en uttalelse fra høyesterett som nyhetsbyrået AFP fikk tilgang til lørdag.
Også nyhetsbyrået Reuters og den britiske kringkasteren BBC har referert til et direktiv fra Saudi-Arabias høyesterett om at pisking skal avskaffes. Beslutningen skal ha blitt tatt tidligere denne måneden.
– Avgjørelsen er en utvidelse av menneskerettsreformene iverksatt under ledelse av kong Salman og under direkte overoppsyn av kronprins Mohammed bin Salman, uttaler domstolen.
Saudi-Arabia har et ekstremt konservativt, ikke-demokratisk sunnimuslimsk regime og et rettsvesen basert på sharialover.
Selv om Saudi-Arabia er et eneveldig kongedømme, ligger mye av den politiske makten i praksis hos kronprins bin Salman. Han har gjennomført en rekke reformer, men også fått omfattende kritikk, blant annet etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.
Ønske om bedre image
– Isolert sett er vi veldig glad for dette(!), men vi håper samtidig at regimet kvitter seg med resten av de groteske straffemetodene de bruker. Nemlig amputasjoner, å få øyet trykket ut og korsfestelse av en halshugget kropp, skriver Amnesty International i en kommentar.
– Vi vet at saudiske myndigheter har et stort behov for å få et bedre image. De sliter med omdømmet sitt etter drapet på journalisten Khashoggi, tortur mot en rekke fengslede kvinneaktivister i landet og senest i går at en ledende menneskerettighetsforkjemper døde i fengslet fordi han ble nektet helsehjelp.
– Å avskaffe en straffemetode som de fleste land oppfatter som middelaldersk, er nok et forsøk på å fremstå som fremskrittsvennlige. Hvert steg i riktig retning er det grunn til å feire, men vi gir oss ikke før Saudi-Arabia respekterer menneskerettighetene fullt og helt, skriver de videre.