Sårbare migranter og flyktninger evakueres fra Moria

I følge de siste UNHCR-dataene er det rundt 38 700 migranter og asylsøkere på de greske øyene.
Foto: Anna Pantelia/Leger Uten Grenser
Dette er den "første store overføringen" av migranter fra øyene til fastlandet siden nedstengningen av Hellas.
89Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

På søndag flyttet det greske regjerningen 395 av de mest sårbare migrantene fra den overfylte Moria-leiren på Lesbos til et trygt område på fastlandet. Migrantene ble overført med ferge fra Mytilene til Athens Piraeus-havn. Dette skriver Infomigrants. 

Euronews rapporterte at dette er den “første store overføringen” av migranter fra øyene til fastlandet siden nedstengningen av Hellas. Myndighetene skal flytte minst 2400 i løpet av de kommende ukene, ifølge en tjenestemann i migrasjon departementet.

COVID -19 forebyggingstiltak

EU har forlangt at Hellas må gjøre noe med overbefolkningen i leirene, i frykt for at koronaviruset skal spre seg drastisk.

I følge de siste UNHCR-dataene er det rundt 38 700 migranter og asylsøkere på de greske øyene. Reuters melder at totalt i Hellas bor det ca. 110 000 migranter.

Utbrudd fryktet

I april rapporterte UNHCR som en del av sin “skjermingsrespons” mot COVID-19, at de overførte totalt 84 personer i den utsatte kategorien til ESTIA (Emergency Support for Integration and Accomodation – drevet av den greske myndigheter og UNHCR).

50 mennesker ble overført til fastlandet, 25 til leiligheter og ni til tomme hoteller på øyene.

Hellas har, så langt, bare et par tusen bekreftede smittede og et par hundre dødsfall. Det er ikke rapportert om smitte i leirene på øyene, men i to leire og et vandrerhjem på fastlandet er det meldt om noen tilfeller.

Migranter på øyene

Den greske regjeringen bygger nye leirer med kapasitet på 20 000, der migrantene er forventet å bo i tre måneder. Mange venter nå i måneder, og til og med år, i leirene for å få asylsøknaden behandlet.

Den greske migrasjonsministeren Notis Mitarakis besøkte søndag Moria på Lesbos og understeket nødvendigheten av “mer årvåkenhet.”