Finland har tatt imot flere kvinner og barn fra Al-Hol-leiren i Syria

Finsk UD vil ikke si hvor mange barn det er snakk om, men bekrefter at alle er under ti år. (Illustrasjonsfoto)
En gruppe finske kvinner og barn som har oppholdt seg i Al-Hol-leiren i Syria, kom søndag hjem til Finland.
372Shares

Det bekrefter det finske utenriksdepartementet søndag. Det er snakk om tre familier som har klart å flykte fra Al-Hol-leiren der de var internerte, melder den finske rikskringkasteren YLE.

Finsk UD vil ikke si hvor mange barn det er snakk om, men bekrefter at alle er under ti år.

Familiene ble tatt hånd om av myndighetene ved ankomst søndag ettermiddag etter å ha fløyet fra Tyrkia. Før avreise fikk de utstedt reisedokumenter på den finske ambassaden i Ankara, og hjemreisen ble ordnet i samarbeid med tyrkiske myndigheter, opplyser finsk UD.

Finske myndigheter opplyser at alle finske statsborgere har rett til å komme til Finland hvis de ønsker det. «Utenriksdepartementet og ambassadenes oppgave er å tilby nødvendige dokumenter som muliggjør hjemreisen», heter det.

Elleve finske kvinner og et 30-tall barn har befunnet seg i Al-Hol-leiren i et drøyt år. Leiren ble opprettet for familiene til IS-krigere. Det antas at det er om lag 50.000 barn og 20.000 voksne fra mange land i leiren, noen også fra Norge.

Finske medier har tidligere skrevet at myndighetene har avradikaliseringsprogrammer klare for finske IS-familier. De finske kvinnene har i tidligere intervjuer hevdet at de kun var husmødre som levde et normalt liv og ikke hadde deltatt i grusomheter. Noen av dem har også sagt at de lenge har forsøkt å komme seg ut av Al-Hol-leiren.