Michelle Obama: – Alle må bidra til å utslette rasisme

– Rasisme er en virkelighet som mange av oss lærer å leve med gjennom oppveksten.
USAs tidligere førstedame Michelle Obama er preget etter dødsfallet til afroamerikanske George Floyd og ber alle jobbe mot rasisme.

– Det bare fortsetter og fortsetter, skriver Obama på Facebook , men henvisning til politiets drap på svarte i USA.

– Rasisme er en virkelighet som mange av oss lærer å leve med gjennom oppveksten. Men hvis vi noen gang kan håpe på å komme oss forbi det, kan det ikke bare være opp til fargede å håndtere det, fortsetter hun.

– Det er opp til oss alle – svarte, hvite, alle – uansett hvor velmenende vi mener å være, å gå løs på det ærlige og ubehagelige arbeidet med å luke ut rasisme, skriver Michelle Obama.

Biden vil ta oppgjør med systematisk rasisme

Demokratenes sannsynlige presidentkandidat Joe Biden mener at det er på høy tid USA tar et oppgjør med sin lange historie av systematisk rasisme.

– Landets opprinnelige synder er fortsatt en skamplett, sier Biden, med henvisning til slavetiden.

– Dersom vi står tause på sidelinjen, er vi medskyldige, sier han i et opptak gjort i hjemmet i Delaware.

– Folkens, vi må stå opp, vi må gjøre noe, vi må endre oss, sier Biden.

Brutalt

Politiets brutale pågripelse av den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd, som døde kort tid etter, har utløst omfattende protester og opptøyer i en rekke amerikanske byer.

Fire politimenn har fått sparken, og en av dem er siktet for forsettlig drap etter hendelsen i Minneapolis, der Floyd fikk et kne over nakken og ble holdt nede i mange minutter, til tross for at han tryglet om luft.

– Alle mennesker trenger å puste. Det er så enkelt, så grunnleggende, så brutalt, sier Biden, som forteller at han har ringt Floyds familie for å kondolere.

Lang liste

Behandlingen av Floyd føyer seg inn i en lang rekke tidligere hendelser, der afroamerikanere har blitt ofre for politivold, mener han.

– Det samme hendte med Ahmaud Arbery og Breonna Taylor. Dette er en liste som går 400 år bakover i tid, sier Biden.

Biden kommenterer ikke direkte Donald Trump og hans omstridte Twitter-melding om hendelsene, der presidenten blant annet kaller demonstrantene i Minneapolis «bøller».

Skytingen begynner

– Blir det trøbbel, kommer vi til å ta kontroll. Når plyndringen starter, begynner skytingen, skrev presidenten i meldingen, som Twitter flagget som oppmuntring til voldsbruk.

Det samme ble sagt av politisjef Walter Headley Jr. da han forsvarte politiets brutalitet under borgerrettighetsbevegelsens protester i Miami på 1960-tallet.

– Nå trenger vi ikke opphissende Twitter-meldinger. Nå må det ikke oppmuntres til voldsbruk. Nå må vi stå opp som nasjon, sammen med de svarte, sammen med alle minoriteter og forenes som ett Amerika, sier Biden.