Norsk frimerkestunt skaper reaksjoner på Sri Lanka

Frimerker: Dette er frimerkene med ansiktet til Thiruvenkadam Velupillai Prabhakaran, avdøde leder for LTTE.
Foto: Utrop
Norsktamiler laget frimerker med ansiktet til den avdøde lederen for Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE). Det tas ille opp på Sri Lanka.
0Shares

Srilankiske myndigheter oppfordrer Norge til å trekke tilbake frimerkene. Ifølge myndighetene ble Norge varslet på forhånd om frimerkene, noe Posten avviser. Landsrådet for Eelam tamiler (NCET) sto bak trykkingen av frimerkene. 

Rergjeringen på Sri Lanka sammenligner den avdøde lederen med Anders Behring Breivik.

– Vi er overrasket over at Norge tillot LTTEs leder på et frimerke. Den norske massemorderen Anders Behring Breivik har offentlig erklært sin beundring for gruppen. Hvordan hadde nordmennene følt det om det var frimerker med bilde av den norske terroristen? sier en regjeringsskilde til den engelskspråklige avisen i Sri Lanka, The Island.
Myndighetene har henvendt seg til Utenriksdepartementet, Post- og Teletilsynet, og Posten Norge. 
– Hendelsen forårsaker store smerter i sinnet til familiene til ofrene for LTTEs handlinger, sier regjeringskilden.

NCET svarer
– Dette dreier seg om viktige symboler i vår frigjøringskamp på Sri Lanka, sier Panchakulasingam Kandiah, leder for NCET. 

 
Han er ansvarlig for å ha fått trykket frimerkene gjennom en tjenesten Posten tilbyr som tillater kundene sine å lage sine egne frimerker. Det er gjerne private samlere som etterspør dette. Nakenbilder, stygt språk, eller støtende materialer skal ifølge postens reglement ikke trykkes opp. 
 
Ifølge Kandiah ble frimerkene gitt ut 4. februar som et symbol på at det tamilske folks frigjøringskamp.  

– Dette er vår demonstrasjon, vår ytringsfrihet, forklarer han. 

NCET: Dette er menneskene bak frimerkene som skaper reaksjoner.
Foto : Utrop

Vi slåss for en legitim sak.

 
Kandiah kaller reaksjonene en undertrykking av stemmene til det tamilske folk utenfor Sri Lanka. Ifølge ham har flere journalister og aktivister blitt drept for å si noe imot myndighetene. De samme frimerkene har blitt trykt i Canada og Frankrike. 
 
– Å sammenligne dette med en syk og forferdelig terrorist som Anders Behring Breivik er bare tøv. Dette har ingenting med saken å gjøre og er propaganda. Vi står for en frigjøringskamp. Tamiler opplever et systematisk folkemord på Sri Lanka og regjeringen prøver å knuse vår røst med slike sammenligninger, uttrykker Kandiah på vegne av NCET. 

Uopplyste postmenn
Postens pressekontakt, Jørn Michalsen, har sjekket grundig om de har mottatt forespørsler eller advarsler om frimerkene. 

– Vi har ikke fått noen henvendelser, men vi beklager sterkt til de pårørende. Vi skal følge nøyere med på hva våre frimerker brukes til framover, sier Michalsen.

Posten tar til seg kritikken de får for dårlig gjennomgang av egne produkter.

– Vi var ikke klar over situasjonen. Våre medarbeidere går gjennom hvert frimerke, men de kan ikke ha skjønt hvem som var avbildet, sier pressekontakten.

Posten har nå sperret kontoen til NCET. Michalsen fremhever at Posten ikke tillater at deres tjenester brukes for å fremme en politisk agenda.

 
Kandiah er uenig i Postens beslutning. 

– Dette bør de kunne ta stilling til selv. Vi slåss for en legitim sak, og selvsagt ser vi ikke noe galt i å publisere disse symbolene, som er så viktig for den tamilske befolkningen. 

 
UD enig i Postens beklagelse
Utenriksdepartementet har lagt ut en pressemelding om saken på departementets hjemmeside i Sri Lanka. Der fremgår det at Posten beklager hendelsen.

På spørsmål fra VG Nett bekrefter Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet at de er enig i postens vurdering.

– Ja, det er postens ansvar, men vi deler den beklagelsen som er sendt.