Le Pen anker til høyesterett

 
Foto: Wikimedia Commons
Den høyreradikale politikeren er dømt i andre instans for uttalelser om nazitiden. Nå anker han igjen.

Jean-Marie Le Pen (bildet), grunnleggeren av det høyreradikale partiet Front National, er dømt for å ha fornektet forbrytelser mot menneskeheten. Han har uttalt at den nazistiske okkupasjon ikke var “spesielt inhuman”.

Ankeinstansen i Paris opprettholdt dermed dommen på tre måneders betinget fengsel og en bot på 10 000 euro som Le Pen ble idømt i 2009.

– Uungåelig
Le Pen sa følgende til det høyreradikale magasinet Rivarol i 2005:

– I Frankrike var den tyske okkupasjonen ikke spesielt inhuman, selv om det var en rekke brudd, noe som var uunngåelig i et land på 550 000 kvadratkilometer.

Og videre:

– Hvis tyskerne hadde utført massehenrettelser rundt om i landet slik det vanligvis fremstilles, da ville det ikke har vært noe behov for konsentrasjonsleirer for politiske fanger.

Tyskerne deporterte mer enn 70 000 franske jøder til dødsleirene hjulpet av kollaboratørene i Vichy-regjeringen i årene 1940-44. Tusenvis av sivile franskemenn ble drept i aksjoner fra den tyske hæren. Frankrike har strenge lover mot å fornekte Holocaust og trekke forbrytelser mot menneskeheten i tvil.

Anker
Le Pen sier han nå vil anke til høyesterett, og kritiserte samtidig dommerne for å ha avgitt dommen midt i valgkampen.

Datteren Marine Le Pen, som i dag er leder for Front National, ligger for tiden på tredje plass i presidentvalgkampen. En undersøkelse offentliggjort på onsdag viste at hun lå på 20 prosents oppslutning, med Nicolas Sarkozy på 24 prosent og den sosialistiske favoritten på 28 prosent.

Valget foregår i to runder i april og mai.