Gigantannonsører boikotter Facebook-hat

Facebook-sjef Mark Zuckerberg opplyste fredag at selskapet skal slå hardere ned på innlegg som bryter plattformens retningslinjer.
Foto: Anthony Quintano/Flickr
Gigantselskaper er blant dem som boikotter Facebook-annonser i et forsøk på å få bukt med mengden hatefulle ytringer på nett.

Rundt 200 selskaper har foreløpig sluttet seg til den såkalte #StopHateForProfit-kampanjen. Blant dem er kjente merker som Coca-Cola, Levis, Starbucks og Unilever.

Tirsdag sluttet også Adidas, Puma og Volkswagen seg til boikotten, som så langt har ført til fall på 500 milliarder kroner i Facebooks markedsverdi.

– Hatefulle ytringer, diskriminerende kommentarer og poster med farlig desinformasjon må ikke få spre seg uten å bli kommentert, og de må få konsekvenser, understreker Volkswagen-gruppen.

Boikotten har skutt fart i etterkant av politidrapet på afroamerikanske George Floyd i USA 25. mai.

– Vi ser endelig et stigende press for å få sosiale medier-plattformer til å ta ansvar for hva som deles og slutte å fremme hat og vold for profitt, sier professor i kommunikasjon ved Boston University, Michelle Amazeen.

– Sosiale medier må ta dette seriøst, ellers vil det påvirke bunnlinjen deres, understreker hun.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg opplyste fredag at selskapet skal slå hardere ned på innlegg som bryter plattformens retningslinjer.

Men med ytterligere sju milliarder annonsører, er det likevel usikkert hva boikotten vil koste Facebook, hvor små og mellomstore bedrifter utgjør en høy andel av annonsørene.