New Zealand åpner grensen for ofrene etter moskéterror

Lees- Galloway åpner for å gi unntak på humanitært grunnlag for terrorofrene.
Foto: nato.int
New Zealand letter på innreisereglene for å la noen av ofrene etter moskéangrepene i fjor være til stede når gjerningsmannen dømmes.
65Shares

– Vi vil støtte våre verdsatte muslimske brødre og søstre som ble rammet av denne tragiske hendelsen, og vi vet at noen av dem befinner seg i utlandet, sa innvandringsminister Iain Lees-Galloway da han fredag kunngjorde planene om å gjøre unntak fra innreisereglene.

Dommen mot mannen som gjennomførte angrepene mot to moskeer i mars 2019, faller i august. Brenton Tarrant er tiltalt for 51 drap og 40 drapsforsøk, i tillegg til terror.

New Zealands grenser er fortsatt stengt på grunn av koronapandemien, og de som likevel får reise inn, må i 14 dagers karantene. For å dempe presset på karantenefasilitetene, åpner Lees- Galloway for å gi unntak på humanitært grunnlag for terrorofrene. To personer per familie – eller én person pluss en støtteperson – kan søke om fritak.

For dem som ikke kan reise, vil justisdepartementet legge til rette for at de likevel kan følge domsavsigelsen og få muligheten til å komme med en uttalelse til retten.

– Som land er vi stolte av vårt multikulturelle samfunn. Vi vil sikre at alle som bor her, og de som skal bo her i fremtiden, står sammen om å fordømme denne terrorhandlingen, sier Lees-Galloway.