Røde Kors frykter at koronapandemien skal gi ny migrasjonskrise

Pandemien, og nedstengningen som fulgte, forventes å sende flere millioner ut i fattigdom.
Foto: Wikimedia Commons
Røde Kors-sjef Jagan Chapagain frykter at de økonomiske ringvirkningene av koronapandemien kan utløse store migrasjonsbølger når grensene åpner.
115Shares

Chapagain er generalsekretær i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC). Han sier at han er sterkt bekymret over de sekundære effektene av pandemien.

– I økende grad ser vi hvordan følgene berører folks levebrød og matsituasjon i flere land, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Pandemien, og nedstengningen som fulgte, forventes å sende flere millioner ut i fattigdom.

– Vi hører at mange av dem som mister levebrødet sitt, vil føle seg tvunget til å flytte når grensene åpnes. Vi bør ikke bli overrasket om det blir en enorm migrasjon de kommende månedene og årene, uttaler Chapagain.

– Mange kan tro at det er større sjanse for å overleve på andre siden av havet, sier han.

Spesielt vaksinetilgang er et viktig moment.

– Hvis folk ser at vaksinen for eksempel er tilgjengelig i Europa, men ikke i Afrika: Hva skjer da? Folk ønsker å dra dit vaksinen er tilgjengelig, sier Chapagain.

Enkelte land, slik som USA, har jobbet for å sikre seg en vaksine til sine egne befolkninger først. Slike forsøk synes Chapagain fint lite om.

– Viruset krysser grenser, så det er veldig korttenkt å tro at hvis jeg vaksinerer folket mitt, men lar alle andre være uten vaksinasjon, vil vi fortsatt være trygge. Det gir rett og slett ikke mening, sier han.

– Kostnadene med å støtte migrantene på veien og selvfølgelig når de kommer til destinasjonslandet, er mye høyere enn å støtte folks levebrød, utdanning og helsebehov i deres eget land, sier Chapagain.

Han fremholder at tvungen migrasjon under desperate forhold vil resulterte i en rekke tragedier på veien, deriblant flere dødsfall på havet, menneskehandel og utnyttelse.