Nesten 1000 “æresdrap” i Pakistan i 2011

Opptil 600 kvinner ble æresdrept i Pakistan, ifølge en ny rapport fra landets menneskerettskommisjon. Illustrasjonsfoto: Flickr.
Foto: The Advocacy Project
Opptil 943 pakistanske kvinner og jenter ble ofre for såkalte æresdrap i fjor, viser en ny rapport.
0Shares

93 av de drepte var mindreårige, 595 av ofrene ble drept av familiemedlemmer etter anklager om utenomekteskapelige forhold, mens 219 ble drept etter å ha giftet seg uten familiens samtykke, viser de ferske tallene fra Pakistans menneskerettighetskommisjon (HRCP).

I flesteparten av sakene ble drept av brødre eller ektemenn, og de fleste av sakene ble henlagt av politiet, som velger å se på slike drap som private familieanliggender. I ni av samtlige registrerte tilfeller for 2011 var kvinnene fra religiøse minoriteter. Syv av de drepte var kristne og de to resterende hinduer, ifølge rapporten

Gi kvinnene medbestemmelsesrett

Ifølge kommisjonen ligger løsningen i å gi kvinnene økt medbestemmelsesrett, både på privat og juridisk plan, samtidig som overgripere og drapsmenn må stilles for retten.

– Flere kvinner må være representert i besluttende organer. Lovforslag mot vold i hjemmet må vedtas og gjennomføres, og parallelle rettsystemer, som blant annet shariadomstolene må stilles som underansvarlige i fohold til det sivile rettssystemet i saker som disse, skriver kommisjonen på hjemmesiden sin, hrcp-web.org.