Legningsdrap kan gi ny antidiskrimineringslov

I Chile har det svært brutale drapet på homofile Daniel Zamudio skapt sinne. Bildet viser begravelsesfølget i Santiagos største kirkegård, Cementerio General.
Foto: Jorge Barrios Riquelme
3. mars ble homofile Daniel Zamudio drept av nynazister i Chile. Nå er det tverrpolitisk enighet i landet om en ny lov som skal hindre kjønns- og legningsbasert diskriminering.
0Shares

24-åringen, som var åpent homofil, ble brutalt banket opp i en park i San Bernardo-distriktet i Santiago. Ifølge tv-kanalen CNN Chile skal Zamudios drapsmenn slått ham helseløs i en hel time før de brant ham med sigaretter og skjærte hakekors på kroppen hans. Noen få dager etter drapet ble fire unge menn i alderen 19-25 med tilknytning i et høyreekstremt og nynazistisk miljø tatt av politiet.

Saken har skapt sinne hos et stort flertall av chilenerne, og familien har blitt møtt med støtteerklæringer. Hendelsen har også igjen satt spørsmålet om hatkriminalitet tilbake på dagsordenen. Et lovforslag mot hatkriminalitet ble introdusert for sju år siden, men ble stoppet av konservative parlamentsmedlemmer.

Handler om folk

Rolando Jimenez, leder i Movilh, Chiles største interesseorganisasjon for seksuelle minoriteter, sier til CNN Chile at dette handler om hverdagen for mange chilenere.

– Alt vi ber om er å forbedre livskvaliteten og anerkjenne retten til verdighet og likhet for alle homofile, lesbiske og transseksuelle i vårt land.

I en uttalelse til hjemlig og internasjonal presse gjentok landets president Sebastian Pinera “at Chile har en forpliktelse i kampen mot hatkriminalitet”.

– Vi kommer ikke til å tolerere noen form for diskriminering mot chilenske borgere basert på sosioøkonomisk status, religion eller seksuell legning, sa presidenten.