340 etiopiere saksøker staten

Kritisk: Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Girum Zeleke, er sterkt imot at asylsøkere skal sendes tilbake til Etiopia
Foto: UiS
Etiopiske asylsøkere saksøkte staten i går fordi de mener utvisninger til Etiopia kan medføre fare for undertrykkelse og vold fra regimet.

På vegne av foreløpig 340 etiopiere fra hele landet saksøker stavangeradvokaten Bent Endresen nå staten. Bent Endresen har prosedert flere saker for EFTA-domstolen og for ILOs klageorganer, samt fremmet flere klager overfor den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg under Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Utgangspunktet for søksmålet er avtalen mellom Norge og Etiopia. Saksøkerne mener avtalen bryter med sentrale menneskerettigheter og at den derfor er ulovlig, skriver Stavanger Aftenblad.

Endresen sendte nylig en henvendelse til justisminister Grete Faremo der han ber om at utvisningssakene legges på is til rettssaken er gjennomført.

– Sliten
En etiopisk asylsøker som ikke vil identifiseres fordi han er redd – han frykter at han blir kastet ut av Norge og må skilles fra familien etter å ha bodd her i 13 år, sier følgende til TV 2.

– Tanken på å skilles fra familien er hjerteskjærende. Frykten er veldig stor. Jeg er sliten og klarer ikke å konsentrere meg for tida, for det er mye er feil i Etiopia nå.

– Sover ikke hjemme
Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Girum Zeleke, som selv kom til Norge som flyktning fra Etiopia, stoler ikke på politiets forsikrninger om at de ikke vil sende ut noen i påsken. Han er nå travelt opptatt med å organisere skjulesteder.

– Om politiet kommer, skal de ikke finne mange hjemme. Vi er godt forberedt. Alle med utvisningsvedtak sover borte fra hjemmene sine. Også asylmottak over hele landet er tømt for etiopiere, sier Zeleke.

Særlig nordmenn knyttet til kristne menigheter engasjerer seg aktivt i den sivilt ulydige virksomheten.

– I tillegg til etiopiere med oppholdstillatelse, har en rekke norske familier åpnet hjemmene sine for flyktninger som frykter å bli hentet og deportert i ly av feriestillheten, sier Zeleke.

Hver kveld samles de pairløse og støtteapparatet deres til møte via nettstedet Paltalk.

– Vi holder hverandre orientert om hva som skjer og hvor det er mulig å skjule seg.

– I fare
Zeleke hevder overfor NRK at alle som tvangssendes til Etiopia, vil være i fare på grunn av diktaturet der. Gjennom advokat Bent Endresen er Justisdepartementet orientert om stevningen.

Kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i departementet sier det er for tidlig å kommentere saken.

– Justisdepartementet har ikke mottatt stevningen, og vi må selvsagt se den før vi kan kommentere den, sier hun.