Moskéterroristen på New Zealand dømt til livstid

Tarrant seg i mars skyldig i siktelsen som omfatter 51 drap og 40 drapsforsøk, i tillegg til siktelsen som dreier seg om terrorangrep.
Foto: Skjermdump
Australske Brenton Tarrant, som sto bak moskéangrepene på New Zealand i fjor, er dømt til livstid uten mulighet til prøveløslatelse.

Tarrant ble idømt den strengest mulige straffen på 29 år, og det er første gang det skjer i New Zealand

Tarrant nektet å forsvare seg under den fire dagen lange rettssaken om straffeutmålingen som ble avsluttet torsdag.

Han sa seg i mars skyldig i siktelsen som omfatter 51 drap og 40 drapsforsøk, i tillegg til siktelsen som dreier seg om terrorangrep. 29-åringen har sagt massakren var motivert av rasistisk ideologi.

Dommer Cameron Mander omtalte i domsavsigelsen Tarrants handlinger som så grusomme at livstid i fengsel ikke var i nærheten av bøte for skaden som var gjort.

– Dine handlinger var inhumane. Du drepte med overlegg et tre år gammelt barn som klynget seg til sin far, sa Maner.

Angrepene mot to moskeer i Christchurch i mars 2019 var de verste voldshandlingene og de første terrorangrepene i New Zealands moderne historie.

I den fire dager lange rettssaken om straffeutmålingen har 90 ofre og familiemedlemmer forklart seg. Flere av ofrene la til side vitneforklaringene de hadde forberedt og skjelte ut Tarrant.

– Du vil dø alene, som et virus alle unngår kontakt med, sa Zuhair Darwish i et følelsesladet utbrudd til Tarrant på tirsdag.