Kina river ned kirker, moskeer og templer

Forholdene for ulike religiøse grupper i Kina er blitt verre de siste årene, og moskeer, templer og kirker blir revet av myndighetene. Bildet viser en kirke i Shanghai.
Foto: Brownie Hsu, Pixabay
Når Kinas utenriksminister kommer til Norge torsdag, bør han bli møtt med tydelige protester fra norske myndigheter, mener Stefanusalliansen og Helsingforskomiteen.

Utenriksminister Wang Yi vil bli møtt av demonstranter når han ankommer Norge. Han er på rundreise til flere europeiske land, og Norge er bare ett av stoppestedene. Dette er en gylden anledning til å ta opp den alvorlige situasjonen for ulike religiøse minoriteter i Kina, ikke minst uigurene, mener Stefanusalliansen og Helsingforskomiteen.

– Når Kinas utenriksminister Wang Yi kommer, er det avgjørende at handel og pandemi ikke setter menneskerettighetene i skyggen, heter det i en pressemelding fra de to organisasjonene.

Ubalanse

Generalsekretær Ed Brown i Stefanusalliansen sier til Kristelig Pressekontor at han ser faren for at Norge kan komme til å kvie seg for å ta opp vanskelige spørsmål som trosfrihet og andre menneskerettigheter med Kinas utenriksminister.

– Dette er alltid en fare når det er maktubalanse i et forhold, enten det er mellom enkeltmennesker, mellom organisasjoner eller mellom land. Dette er en faktor også i forholdet mellom Kina og Norge. Det ser vi i lys av nyere historie, sier Brown og viser til Kinas kraftige reaksjon etter at den kinesiske menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Det førte til et iskaldt forhold mellom Kina og Norge i flere år etterpå.

– Samtidig noterer vi oss at norske myndigheter sier de vil ta opp slike temaer, sier Brown.

Han står sammen med generalsekretær Bjørn Engesland i Helsingforskomiteen når han påpeker en sterkt forverret situasjon for ulike religiøse minoriteter og menneskerettighetsforkjempere under president Xi Jinping. De to mener det ikke har vært verre siden Kulturrevolusjonen tok slutt i 1976.

– Undertrykkelsen av trosfriheten er så omfattende og hardhendt at det er uforståelig at ikke de internasjonale protestene har vært sterkere, står det i pressemeldingen.

River gudshus

De viser til forholdene i fangeleirer i den nordvestlige Xinjiang-provinsen der undertrykkelsen av uigurer er sterk og systematisk. Uigurene er i stor grad muslimer, og en del av undertrykkelsen skjer ved at gudshus blir fjernet. Kommunistregimet har revet flere moskeer, men også mange kirker og buddhistiske templer.

Ifølge Stefanusalliansen fjernes kors fra kirkebygninger og erstattes av kinesiske flagg for å markere at all trosutøvelse skal være «kinesisk» og i tråd med kommunistpartiets verdier. Alt fra direktiver, politi og fengslinger til gravemaskiner og dynamitt brukes for å oppnå kontroll.

Uigurene blir utsatt for tvangsarbeid og tvangssterilisering. Dette er blant de alvorlige forholdene Helsingforskomiteen og Stefanusalliansen mener Norge må ta opp med Kinas utenriksminister torsdag.

– Kina avviser anklagene som løgn. Da er minstekravet at tvangsarbeidsleirene åpnes for internasjonal inspeksjon, noe Kina har nektet, mener både Engesland og Brown som begge er mer og mer fortvilet over den forverrede situasjonen.

Markering

Når utenriksminister Wang Yi torsdag ettermiddag ankommer statsministerboligen for å besøke Erna Solberg, vil representanter for Stefanusalliansen, Helsingforskomiteen, Amnesty International, Tibetkomiteen og Uighurkomiteen være på plass.

– Vi håper å få med oss representanter fra utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget til å holde appeller under markeringen, sier Ed Brown til KPK.

Amnesty vil dele ut gule t-skjorter, og noen vil være utkledd som fanger for å synliggjøre omskoleringsleirene i Xinjiang-provinsen. Amnesty har bedt Eriksen Søreide og Solberg om særlig å ta opp situasjonen i Xinjiang, be om FN-granskning og løslatelse av fanger, gjenta Norges kritikk av den nye sikkerhetsloven i Hongkong og protestere mot knebling av ytringsfriheten i forbindelse med korona-pandemien.

Norske interesser

Utenriksdepartementet opplyser på sin nettside at menneskerettigheter står på listen over saker den norske utenriksministeren vil ta opp.

– Besøket er en god mulighet til å styrke forholdet mellom Norge og Kina, og til å fremme viktige norske utenrikspolitiske og økonomiske interesser. Tema som vil stå på dagsorden er blant annet bekjempelse av koronaviruset, arbeidet i Sikkerhetsrådet, menneskerettigheter, forhandlingene om en frihandelsavtale og samarbeid om spørsmål som hav, klima og utvikling, sier utenriksminister Eriksen Søreide på nettsiden.