Svarte briter sliter på arbeidsmarkedet

49 barn har hittil i år forsvunnet fra norske asylmottak
Foto: Benjamin Chan
En ny oversikt fra «Office of National Statistics» viser at arbeidsløsheten blant unge svarte briter øker mye raskere enn for resten av befolkningen. Det skriver nettavisen E24.
0Shares

Blant svarte briter i alderen 16 til 24 har antallet uten jobb økt fra 28 prosent til 47,4 prosent siden den økonomiske nedgangen begynte i 2008.

For unge, svarte menn er tallene enda verre: Over 55,9 prosent er nå uten jobb, en dobling på fire år. I samme periode økte arbeidsledigheten blant unge hvite mye saktere: Fra 15 prosent i 2008 til 20,8 prosent nå.

Også unge arbeidssøkere med asiatisk bakgrunn har høyere arbeidsledighet enn hvite, med 27 prosent. Gjennomsnittet for hele landet er på 24,9 prosent for denne aldersgruppen.

Jeg merker skepsisen med en gang jeg trår inn i rommet på et jobbintervju.

Oversikten utelater unge som går på skole eller tar høyere utdanning, og har bare med den arbeidssøkende delen av befolkningen.

– Sjanseløs

– Jeg har flere års relevant erfaring, men 

Lavere sysselsetting: Svarte ungdommer har problemer med å finne jobb i Storbritannia.
det spiller ingen rolle at man oppfører seg pent. Er man svart, er man sjanseløs, sier Jason Rodney (24) til VG ifølge E24. 

Det britiske arbeidsdepartementet sier i en uttalelse om statistikken at det satses mye på å styrke unge briters kompetanse.

– Over de neste tre årene skal vi bruke en milliard (91 milliarder kroner) på å hjelpe unge arbeidssøkere ved å skape en halv million muligheter for arbeidstrening eller relevante praksisjobber, heter det i uttalelsen fra regjeringen.

– Ingen målrettet strategi

Men Rob Berkeley i tenketanken Ruddymere Trust, som jobber mot rasisme i Storbritannia, skriver til VG at regjeringen har sviktet på to punkter:

Man har ikke anerkjent sammenhengen mellom arbeidsløshet og deltagelse opptøyene i fjor, og man har ikke sett på sammenhengen mellom problemer på skolen og senere arbeidsløshet.

– Det er ingen målrettet strategi for gruppen som trenger det mest – unge, svarte menn, sier Berkeley i en uttalelse sendt til VG.