Koronasmitte avdekket i Moria-leiren i Hellas

Mannen som er smittet er en flyktning som nylig kom tilbake til Moria-leiren etter å ha vært i Aten. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Moria Corona Awareness Team (MCAT)
Det første koronatilfellet er påvist i den overfylte Moria-leiren på den greske øya Lesvos.

– En 40 år gammel somalisk mann har testet positivt, sier en kilde i det greske innvandringsdepartementet til AFP.

Mannen er en flyktning som nylig kom tilbake til Moria-leiren etter å ha vært i Aten, ifølge kilden.

– Dette er noe vi lenge har fryktet. Helsetilbudet i Moria er nærmest ikke-eksisterende og et koronautbrudd kan få katastrofale følger. Tusenvis av voksne og barn bor ekstremt tett oppå hverandre, og det vil bli vanskelig å hindre at smitten sprer seg. Nå er det viktigere enn noen gang at også norske myndigheter begynner å hente ut barn og familier fra Moria, før situasjonen forverrer seg, sier Redd Barnas generalsekretær, Birgitte Lange, til NTB.

Det bor over 12.700 asylsøkere i Moria-leiren, som egentlig har plass til i underkant av 2.800 personer.

Et annet smittetilfelle ble påvist i forrige måned i en leir på øya Khios. Den smittede der var en 35 år gammel mann fra Jemen.

I leirer på det greske fastlandet er det blitt påvist flere koronatilfeller, blant annet 150 smittetilfeller på et hotell for migranter i Peloponnes-regionen i april.

Leirene på greske øyer er formelt underlagt nedstengningstiltak fram til 15. september, med svært begrenset tilgang inntil da. Men i Moria-leiren sover mange asylsøkere i telt i en olivenlund utenfor leirområdet, og der er det vanskeligere å sørge for at restriksjonene blir overholdt.