Studie: Koronasmittede i Karachi var symptomfrie

corona, world, mask
Det lave smittetallet i Pakistan sammenlignet med andre sørasiatiske land har forbløffet folkehelseeksperter
Foto: Pixbay
Opp til 95 prosent av smittetilfellene i storbyen Karachi i Pakistan var asymptomatiske, ifølge studie. Det kan forklare hvorfor landet ikke er hardere rammet.
24Shares

Forskerne ved Aga Khan-universitetet i Pakistans største by testet 2.000 personer fra flere bydeler i Karachi, som har 20 millioner innbyggere.

– 95 prosent av dem som testet positivt, meldte at de ikke kjente noen symptomer på sykdommen – som hoste, feber eller sår hals, sier forskningsleder Imran Nisar.

Flere studier trengs for å forstå hvorfor så mange smittetilfeller tilsynelatende var asymptomatiske, men forskerne antyder at landets unge befolkning kan være en faktor.

Pakistan har påvist rundt 300.000 smittetilfeller og bekreftet 6.300 dødsfall, noe som tilsvarer under 3 per 100.000 innbyggere.

Det lave smittetallet sammenlignet med andre sørasiatiske land har forbløffet folkehelseeksperter. Pakistan har opp gjennom historien slitt kraftig med å hindre spredning av smittsomme sykdommer som polio, tuberkulose og hepatitt. Gjentatte regjeringer har i tiår etter tiår underfinansiert landets helsesektor.

Men daglig rapporteres det nå bare om noen hundre nye koronatilfeller, intensivavdelingene har færre koronapasienter, og de fleste gjenværende restriksjonene er opphevet. Skoler og universiteter skal etter planen åpne igjen neste uke.

– Siden asymptomatiske personer ikke oppsøker sykehus, kan dette bidra til å forklare hvorfor Pakistans sykehus ikke har hatt den samme belastningen som i Spania og Storbritannia, heter det i studien.