Sverige vil kriminalisere barneekteskap

 
Foto: Wikimedia Commons
Humanisterna positive til nytt lovforslag som i praksis kan hindre tvangs- og barneekteskap.
0Shares

Torsdag presenterte høyesterettsdommer Göran Lambertz sin utredning om tvangs- og barneekteskap. Strengere kriminalisering og oppføringen av et nasjonalt kompetanseteam var blant forslagene, skriver fritanke.no.

Leder for de svenske Humanisterna, Christer Sturmark (bildet), mener samfunnet har sviktet barna gjennom å tilby smutthull i lovgivningen og maner til krafttak mot barneekteskap.

– Nå må regjeringen sørge for at utredningen ikke havner i byråkratiskuffen, på grunn av berøringsfrykten for slike spørsmål.

Høy pris

I følge en undersøkelse foretatt av Ungdomsstyrelsen i 2009, svarte rundt 8500 barn at de bekymret seg for om de ikke selv fikk mulighet til å velge fremtidig ektefelle. Og mørketallene er store, i følge Humanisterna.

Annika Borg er prest, doktor i teologi og aktiv samfunnsdebattant. I en kronikk på newsmill.se skriver Borg at unge gutter og jenter betaler en høy pris på grunn av storsamnfunnets vegring til å stille seg vanskelige spørsmål og skape mer konflikt mellom majoritet og minoritet

– Unge gutter og jenter har måttet overgi sin frihet og trygghet, skriver hun i kronikken.