USA-valget:

«Voldelig og høyreradikal hatgruppe» ledes av latino

Lederen av den høyreradikale gruppen "Proud Boys" er kubansk-amerikaneren Enrique Tarrio.
Foto: Victoria Pickering/Flickr
Flere i USA har erklært "Proud Boys" som en voldelig og høyreradikal hatgruppe. Samtidig har lederen afro-kubansk bakgrunn.
413Shares

Flere amerikanske medier kom nylig med nyheten om at kubansk-amerikaneren Enrique Tarrio, er lederen for den høyreradikale bevegelsen.

Ifølge nettstedet Hiplatina, som viser til Daily Mail, har Tarrio også lederverv i Latinos for Trump, og har tidligere forsøkt å bli valgt til Kongressen. Tarrio deltok også i 2017 under den kontroversielle “Unite the Right”-rallyen i Charlottesville, men sier at han forlot rallyen før volden startet.

– Vi er ingen hvit makt-gruppe. Jeg tror bare jeg burde være i stand til å si hva jeg vil og til å uttrykke min støtte til Trump uten å bli kalt nazist, sier han i et intervju med Miami New Times.

En VICE-dokumentar fra 2019 om latinoinnvandringen i USA tar for seg Florida-avdelingen av “Proud Boys”, som består nesten utelukkende av kubansk-amerikanere. Når VICE-reporteren spør Tarrio om anklager om voldsbruk overfor venstreradikale motstandere svarer han:

– Vi bruker kun vold i selvforsvar. Egentlig er vi en drikkeklubb for menn som liker å samles sammen.

Valgkamp-kontrovers

Under valgkampen nylig ble USAs president Donald Trump spurt om han tok avstand fra høyreekstreme, og svarte: Proud Boys, stand back, stand by.

Gruppen ble grunnlagt i 2016 av Gavin McInnes, politisk kommentator og mediepersonlighet, og beskrives som en hatgruppe og et borgervern. I USA hevder Southern Poverty Law Center (SPLC), at gruppen er “en av de mest aggressive grupperingene på den ytre høyresiden i USA”.

Avviser rasismeanklager

Seniorprofessor Amy Cooter ved Vanderbilt University sier i et intervju med USA Today at gruppen assosierer seg med åpenbart rasistiske figurer og er stadig bevæpnet når de samler seg med andre høyreorienterte grupper.

Gruppens vedtekter hevder at man ikke diskriminerer på grunn av rase eller seksuell legning eller preferanse.

– Vi bryr oss ikke hvilken farge du har eller hva bakgrunnen din er. Hvis du elsker Amerika anser vi deg som en bror, sier Tarrio til avisen i et tilsvar.

– Handler om kultur fremfor rase

Forfatter Lasse Josephsen er på sin side ikke overrasket over Tarrios lederposisjon. Josephsen har selv hatt inngående kjennskap til det amerikanske alternative høyre-miljøet og grunnleggeren av Proud Boys, Gavin McInnes.

Forfatter Lasse Josephsen ser en trend hvor flere med minoritetsbakgrunn finner veien inn i sterkt høyreorienterte miljøer i USA.
Foto : Privat

– For mange er det jo oppsiktsvekkende at en med innvandrerbakgrunn har et høystående verv i en gruppe som Proud Boys?

– Her må en huske på at dette handler om kultur fremfor rase. Proud Boys har hatt homofile, afro-amerikanere og jøder som medlemmer. Fellestrekket er sterk konservativ ideologi og “vestlig sjåvinisme”.

Konservative minoriteter

Sistnevnte beskriver Josephsen slikt:

– Vestlig sjåvinisme handler om å vise motstand til det man ser på som “venstresidens politiske korrekthet”. Her ligger det frykt for at dette innføres som ideologi, og at verdier som ytringsfrihet, tradisjonelle kjønnsroller og individualisme er under angrep. Grupper som Proud Boys og liknende hevder at vi i Vesten er blitt opplært til å hate oss selv og vår egen kultur. Jeg vil si at Proud Boys er mer klassisk-konservative enn høyreekstreme og etnonasjonalistiske.

I USA er det også et hegemonisk narrativ at etniske minoriteter er sosialt progressive og helst stemmer på Demokratene, hevder Josephsen.

– Når en med latino-bakgrunn står frem som leder i Proud Boys og som Trump-støttespiller så skaper det selvsagt bølger. Samtidig viser dette også at konservativ og høyrevridd tankegang er på fremmarsj blant etniske minoriteter, noe mange tolker som et motreaksjon mot overnevnte narrativ. Vi har jo flere eksempler på dette, som den afro-amerikanske Trump-støttespilleren Candace Owens.

Svart og konservativ: Candace Owens var tidligere kritisk til Donald Trump. Nå er hun en av hans sterkeste støttespillere.
Foto : Gage Skidmore/Flickr

Owens. som er forfatter, kommentator og politisk aktivist, tok avstand fra Black Lives Matter-bevegelsen under opptøyene i USA i kjølvannet av Floyd-drapet. Owens er også klimaskeptiker, støtter USAs nåværende våpenlover og kritisk til innvandring fra de majoritetmuslimske landene.

Et radikalisert politisk landskap

Josephsen var selv den av et høyreorientert miljø med forgreninger til USA, og skrev for  nettstedet Street Carnage, hvor McInnes var redaktør.

– Gavin var på den tiden konservativ libertarianer. Så kom valgkampen i 2016 og en sterk polarisering av amerikansk politikk med Trumps inntreden på arenaen som Hillary Clintons motstander. Konservative libertarianere sto plutselig i samme fellesfront med høyreradikalere på alt-light og alt-right, og høyreekstreme etnonasjonalister mot en radikalisert venstreside som i større grad fikk mer innflytelse i Demokratene.

Nå er frontene steilere enn noensinne, mener forfatteren.

– Grupper som Proud Boys og Antifa, som tilsvarer på den ytre venstresiden, har fått et preg av voldsbruk mot politiske motstandere. Selv om Proud Boys i utgangspunktet ikke har en høyreekstrem ideologi, har man likevel fått et omdømmeproblem på grunn av voldsbruken, og fordi man blir en slags medhjelper til enda mer radikale grupper på høyresiden.