Foto: Firuz Kutal
Det som tidligere ble sett som grovt, ekstremt og «kun for spesielt interesserte», er nå bare et klikk unna. Det er farlig å la dette passere ubemerket, skriver Torvald Therkildsen i dette innlegget.
Torvald Therkildsen

Det er lenge siden rasismedebatten har vært så intens som i de siste månedene. Helt siden mordet på George Floyd har nyheter verden over vært preget av diskusjonen rundt minoriteters plass i samfunnet, rasisme og fremmedfrykt. Samtidig ser vi at ultra-nasjonalisme og ytre-høyre stadig vokser med voldsom hastighet over hele verden. Illiberale og fascistiske tendenser normaliseres. Også i Norge har fremmedfiendtlige holdninger blusset opp, delvis drevet av grupper som Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), som ser økende popularitet.

Dette kan få oss til å lure på hvor disse menneskene får sine ideer om menneskeverd fra. Hvordan blir man radikalisert?

Jeg vil dele mine opplevelser fra de siste månedene, og vise hvor lett en kan havne i et ekkokammer med høyre-ekstremistiske ideer og hvordan disse ideene normaliseres i Norge. 

Mørke krefter har nådd dagslyset, her fra Sandnes.
Foto : Ingeborg Holm-Rodahl

Tror på «folkemordet på den hvite rase»

Det hele startet med en vanlig dag på jobb. Denne sommeren har jeg jobbet som fundraiser i Stavanger og omegn, og gikk dør til dør for å snakke med folk om bærekraft. En av dagene gikk jeg og en kollega inn i en fotgjengerundergang i Sandnes, hvor jeg merket meg en litt besynderlig, og ikke umiddelbart selvforklarende, tagging på veggene. Det stod: «1488»

Dette var dog tredje gang jeg hadde sett lignende tagging i løpet av de få ukene jeg hadde hatt jobben. De to første gangene var i et nabolag hvor det bodde mange med ikke-vestlig bakgrunn, og det andre ved siden av en barneskole på Gausel. Kollegaen min spurte meg hva disse tallene betydde, og hennes undring var det perfekte startpunktet for et dykk inn i inn i norsk høyreekstremisme. 

Jeg forklarte at 1488 er et kodeord blant nynazister som referer til de 14 ordene «We must secure the existence of our people and a future for white children» fra den amerikanske nynazisten David Lanes manifest om det påståtte folkemordet på hvite mennesker. (‘88’ refererer til den 8. bokstaven i alfabetet, ‘h’, to ganger, en forkortelse for heil Hitler.)

Kollegaen min spurte meg hvilket «folkemord» Lane refererte til, og vi googlet. «Folkemordet på den hvite rase» er en rasistisk konspirasjonsteori som anklager «globalister», ofte jøder, for å forårsake raseblanding gjennom flyktningkrisen og innvandring av ikke-hvite etnisiteter til Europa, eller å promotere abort til hvite kvinner, multi-kulturalisme og lave fødselsrater slik at «den hvite rase» til slutt er utryddet. Da jeg søkte fram artikler om konspirasjonen for å diskutere det med kollegaen min, fant jeg en mengde artikler skrevet på det norske nettstedet Document.no. Særlig har Document.no gitt mye plass til Tore Rasmussen, et norsk medlem av noe kalt Identitærbevegelsen, en ideologisk bevegelse som  siden andre verdenskrig har vært knyttet til kontinentets ytre høyre. 

Vi trykket oss videre, og leste også om «Generasjon Identitet» og hva disse sverger til. Bevegelsen er kategorisert som høyre-ekstremister fordi de, på linje med Identitærbevegelsen, aktivt promoter The Great Replacement-konspirasjonen.

Den mørkeste nazismen – bare et klikk unna

Indentitærbevegelsen har også spredd hatet sitt her i Norge. For noen år siden postet medlemmer klistremerker på skoler i Oslo øst som eksplisitt sa «Stop the Great Replacement». Da vi søkte videre på nettet etter Identitærbevegelsen, havnet vi hos Resett, der Reinert Skadsem åpenlyst støtter slutt på all innvandring og «tilbake-vandring». Vi fant også et innlegg publisert av partileder for Selvstendighetspartiet, som også uttrykker sin støtte for Identitærbevegelsen.

Norge har nådd et punkt hvor konspirasjonsteorier om folkemord og «utrydding av den hvite rase» ikke lenger er forbeholdt obskure nettforum

Jeg var overrasket over hvor raskt nettsøk av fire tall tok meg til et nynazistisk manifest, så til et av Norges mest populære nettsteder for konservative høyre, deretter til en global bevegelse som aktivt kjemper imot innvandring og multikulturalisme, så tilbake til enda et av Norges største nettaviser for ytre høyre. 

Hvor lett er det ikke å klikke seg fra artikkel til artikkel i aviser en anser som legitime? Men før en vet ordet av det er en havnet på nynazistiske forum og nettsteder. Det er tydelig at gjennom Document.no og Resetts løssluppenhet rundt slike temaer promoteres og normaliseres nynazistiske konspirasjonsteorier. Ytre høyre i Norge promoterer faktisk, og gir plattform til, den samme konspirasjonsteorien som ga navnet til Christchurch-terroristen Brenton Tarrants manifest.

Fort gjort å fanges av algoritmene  

Også SIAN, som i det siste har vært svært aktuelle i media, promoterer konspirasjonsteorien om utryddelsen av den hvite rasen. SIANs leder Lars Thorsen gjengir nettopp disse tankene når han skriver at «FN er skamløst ærlige på at de ønsker å skifte ut Europas befolkning med importerte feilkulturelle uintegrerbare mennesker.» Han legger skylden på «kulturmarxister,» et begrep som er knyttet til en annen antisemittisk konspirasjons teori som også er normalisert av ytre høyre de siste årene. 

På toppen av dette har algoritmene på nettleserne mine også plukket opp på min reise ned i dette mørke hullet. For ikke så mange dager siden foreslo Facebook en gruppe for meg. Gruppen bar det klingende navnet Эco-фascists, et kryptert ord for øko-fascister, den samme ideologiske bevegelsen som Christchurch-terroristen promoterte. Gruppen har i skrivende stund 634 medlemmer, hvor opptil flere av dem åpenlyst beskriver seg selv som nazister og fascister. Medlemstallet vokser stadig.

Amadeu Antonio Foundation er en Berlin-basert gruppe som jobber for å motvirke framveksten av høyreekstremisme. En studie de gjorde over 2 år viste at nettverk online med kilder og innhold som appellerer til ulike grupper raskt kan lure mennesker inn i alternative og ekstremistiske verdener. Høyreekstremister vet hva de holder på med. Ved å utnytte  media-plattformer sine algoritmer klarer ytre høyre å foreslå stadig mer og mer ekstremt innhold.

Min opplevelse er på ingen måte unik. Forskning gjort på temaet viser at det er urovekkende hvor raskt ekkokammer dannes og hatefulle konspirasjonsteorier slår rot i nettverk på sosiale media. Et av de største problemene med ytre høyre er at radikalisering skjer uten at du en gang merker det selv. Selv jeg, som bare ønsket å vise kollegaen min hva ulike hatsymboler betyr, har allerede havnet i en algoritme som foreslår medlemskap i faktiske hatgrupper. Og som jeg har vist i denne teksten er vi på dette tidspunktet i Norge nådd et punkt hvor konspirasjonsteorier om folkemord og «utrydding av den hvite rase» ikke lenger er forbeholdt obskure nettforum. 

Framveksten av ytre høyre må tas på alvor

Det er delte meninger om graden av intensiteten av systemisk rasisme i Norge. Men en ting jeg kan si med sikkerhet er at nazister, fascister, og rasistene ikke lenger er redde for å ytre seg offentlig. Mennesker som ikke engang anser seg selv som rasister er ikke lenger redde for å promotere nazistiske konspirasjonsteorier. Meninger som tidligere har ligget og ulmet under overflaten har begynt å blusse opp i Norge, og det er på tide å ta framveksten av ytre høyre på alvor.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.