Østerrike vil teste innvandreres verdier

Ambisjoner: Ikke-vestlige innvandrere og etterkommere velger prestisjefylte studier
Foto: Flickr
Den østerrikske regjeringen vil lage en ny statsborgerskapsprøve. Tidligere har man testet innvandreres kunnskap om landet. Nå vil man teste verdier.
0Shares

Østerrike har i flere år hatt en såkalt statsborgerskapsprøve (Staatsbürgerschaftstest) for alle som vil bli østerrikske statsborgere. Her får  innvandrere spørsmål om østerriksk samfunn, politikk og historie. Består man testen

Sebastian Kurz.
Foto : Wikimedia Commons
, samt oppfyller øvrige krav, kan man smykke seg med et østerriksk statsborgerskap.

Men nå vil den purunge statssekretæren for integreringssaker fra det konservative folkepartiet ÖVP, Sebastian Kurz (25), at en ny type test skal avløse den eksisterende. Den nye testen skal legge mindre vekt på faktakunnskaper og til gjengjeld inneholde flere spørsmål om verdier. Den nye utformingen av testen inngår i en helt ny integreringsstrategi som omfatter alt fra første kontakt med ambassaden og helt frem til innvandreren blir statsborger, skriver avisen Die Presse.

Ekspertråd

For å få innsikt i østerrikske verdier skal fremtidige innvandrere få utdelt et hefte allerede første gang de tar kontakt med ambassaden. Et uavhengig ekspertråd skal utarbeide innholdet i heftet. 

Lærestoffet til den eksisterende statsborgerskapstesten har vært utsatt for kritikk. Materialet inneholdt gale årstall, i tillegg til usammenhengende opplysninger og fakta. Partiet De Grønne i Østerrike vil erstatte testen med diskusjoner og samtaler, skriver avisen.