– Muslimer i USA har motvirket radikalisering

Geert Wilders' fiendtlige holdning til islam gjør at tolker alt som fundamentalisme, hevder Dr. Nafeez Mosaddeq Ahmed (bildet)
Foto: Elevate Festival
Geert Wilders enøyde motstand mot islam får ham til å overse viktige bevegelser i retning reform i islam de siste årene, hevder Dr. Nafeez Mosaddeq Ahmed, internasjonalt anerkjent sikkerhetsanalytiker.

Geert Wilders kom nylig ut med boka “Marked for Death: Islam’s War Against the West and Me”.

Det er ingen tilfeldighet at boka kommer midt i eurokrisen i en situasjon der høyreekstereme og høyreradikale partier opplever økt oppslutning, hevder Dr. Nafeez Mosaddeq Ahmed i tidsskriftet New Statesman. Dr. Ahmed er ekspert på internasjonal sikkerhetspolitikk og direktør for tenketanken Institute for Policy Research and Development (IPRD).

– Med 24 plasser i det nederlandske parlamentet i 2010 var Wilders’ parti det tredje største og støttet statsminster Mark Ruttes mindretallsregjering. Som takk for støtten fikk Wilders gjennomslag for en rekke anti-muslimske tiltak, strengere innvandringspolitikk og burkaforbud. Men da Wilders trakk støtten til regjeringen på grunn av sparetiltakene den foreslo i forbindelse med eurokrisen, kollapset den, skriver han.

Wilders’ meninger om muslimer er så ytterliggående at de bør føre til bekymring for ytre høyres vekst som følge av krisen.

Dr. Ahmed mener Wilders’ euroskeptiske og sparekritiske agenda har gjort politikeren populær fordi mange velgere ikke har noen tiltro til at sparing og kutt er en god vei ut av krisen. Til tross for skandaler og utmeldinger i partiet, har meningsmålingene vært gode den siste tiden. Samtidig går sosialistene kraftig fram i Nederland.

– Fiende av islam
– Men Wilders’ meninger om muslimer er så ytterliggående at de bør føre til bekymring for ytre høyres vekst som følge av krisen. Den nye boka hans tar til orde for en paraplyorganisasjon som skal “kjempe for frihet mot islam”. Agendaen er enkel: Koranen må forbys, moskeer må tvangsstenges, hijab skattlegges, muslimsk innvandring stoppes og potensielt farlige muslimer deporteres i hopetall, skriver Dr. Ahmed.

Wilders’ fiendtlige holdning til islam gjør ham ute av stand til å se den voksende reformbølgen i mulismske land, hevder sikkerhetseksperten. For eksempel betrakter Wilders Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), en internasjonal organisasjon med 57 medlemsland, som et skjult verktøy for å innføre et muslimsk kalifat som skal “sette Sharia-lovene over menneskerettighetene”.

Dr. Ahmed innrømmer at OIC er langt fra perfekt, men mener Wilders overser at organisasjonen under ledelse av generalsekretær Ekmeleddin Ihsanoglu har gjort viktige grep de siste sju årene fir å fremme reform innad i islam.

– I sin iver etter å demonisere islam som en nazi-lignende “totalitær politisk ideologi” og “eksistensiell trussel” nekter Wilders å anerkjenne progressive reformtiltak. Det er derfor ingen overraskelse at Wilders er helt uvitende om amerikanske muslimers erfaringer. En studie fra Triangle Center on Terrorism and Homeland Security viser at amerikanske muslimske miljøer “har vært aktive i å forebygge radikalisering” og at truslene fra hjemmedyrkede terrorister i utgangspunkt var “minimal” og nå har minket ytterligere, skriver han.

Han påpeker at tenketanken RAND Corporation, som har nære bånd til amerikansk industri, har konkludert med at terrorister “ville funnet liten støtte i muslimske miljøer” i USA. 

– Støtte fra ultrakonservative
Det er det neokonservative Regnery Publishing som har gitt ut Wilders nye bok. Samme forlag gir også ut bøker av islamkritikere og konservative skribenter som Robert Spencer og Pam Geller.

– Det er ingen tilfeldighet at alle disse forfatterne, inkludert Wilders, får finansiell støtte fra samme kilder i USA, hevder Dr. Ahmed.

Han mener utgivelsen av Wilders’ bok i USA viser at de ultrakonservative i USA begynner å bli desperate. Valget nærmer seg og de sterkt konservative kreftene prøver å formidle Wilders budskap til et amerikansk publikum for å skremme dem fra å stemme på Obama, mener analytikeren.

– Heldigvis har det kjedelige budskapet hans møtt døve ører. Bortsett fra et intervju med den like rabiate Sean Hannity på Fox News har boka fått lite ros i amerikanske medier. Oppmerksomme lesere vil legge merke til den mest åpenbare grunnen: i “frihetskampens” navn baserer Wilders’ politiske program seg ene og alene på med tvang å fjerne den friheten muslimer har i Vesten til å praktisere og snakke om sin tro. Bare den som er fullstendig uvitende om amerikansk historie vil forsøke noe slikt i frihetens land, skriver han.