Stortrives i Uganda

Trygt og godt: i Ugandas hovedstad har mange somaliere funnet fred og ro til å strebe etter et godt liv.
Foto: J. Spencer
Krig og flukt til tross, somalierne som etablerer seg i nabolandet Uganda blir ikke bare godt integrerte, men bidrar sterkt til landets økonomi
0Shares

Stadig flere ugandiske bedrifter eies av somaliske innflyttere, skriver The Ugandan Observer. Særlig i sektorer som matbransjen, gårdsdrift og energi er det stadig flere firmaer som eies eller kjøpes opp av somaliere.

– For meg var dette en alle tiders mulighet, selv om risikoen var stor. Jeg får skapt en fremtid for familien min og sikrer også Ugandas matreserver, sier den somaliskfødte kommersielle bonden Yassir Mattan til The Ugandan Observer.

Gjensidig solidaritet

Uganda og Somalia har siden dekoliniseringen av Afrika på 60-tallet hatt sterke økonomiske forbindelser. Sistnevnte er også det landet i Afrika, som sammen med Kenya, har tatt imot flesteparten av flyktninger som kom i kjølvannet av borgerkrigen. Mange har fått bli i landet og i deler av hovedstaden Kampala er det somaliske innslaget så sterkt at det på folkemunne går under navnet “Lille Mogadishu”.

Noen få heldige og kløktige har også lyktes over all forventning. Hassan Ahmed, somaliskfødt med ugandisk pass, er daglig leder i City Oil. Han mener suksessen skyldes utvandringen.

– Som utflytter er man nødt til å tilpasse seg skiftende krav og vise kløkt, noe som helt uvurderlig i forretningsverdenen, sier han til The Ugandan Observer.