Studenter hjelper asylsøkere

Aktiv sommer: 15 studenter fra rundt omkring i verden skal samles i Sandvika for å gi asylsøkerne i området en givende sommer med aktiviteter. Dette er bilder fra ifjor
Foto: AIESEC
15 studenter fra rundt omkring i verden skal bruke seks uker av sommeren til å gjøre hverdagen til asylsøkerne i Sandvika mer givende. HERO kompetanse og AIESEC arrangerer Aktiv Sommer andre år på rad. 
0Shares
AIESEC er verdens største studentdrevne organisasjon, fordelt på 110 land.
Aktiv sommer: Sumea Mujnovic er Visepresidenten av GCDP (Global Community Development Program)
Foto : AIESEC
De baserer seg på utveksling mellom land og kulturer og vil skape større forståelse i verden gjennom mange prosjekter.

– Vi tror at om verden skal bli bedre, så må vi lære om hverandre. Vi er mer og mer globalisert, og jeg tror mange ønsker å forstå kulturer slik at kultursjokket blir borte. Vi må kjenne hverandre bedre, sier Sumea Mujnovic, visepresident i GCDP (Global Community Development Program)

Gjenganger

Med dette som inspirasjon startet prosjektet i fjor sommer, og suksessen gjentas i år, noe som engasjerer både på lokalt, kommunalt og internasjonalt nivå.

– Det er et prosjekt i samarbeid med asylmottaket HERO i Sandvika og Dønski fritidsklubb i Sandvika samt kommunen. Det er 15 studenter som kommer til Oslo fra mange ulike land i verden for å gi barna ved asylmottaket en fantastisk og minneverdig sommer. De skal jobbe frivillige og lage aktiviteter for barna i tre uker, der det blir masse lek og moro som grilling, idrett, dans, matlaging, språkkurs og flere gøyale aktiviteter, forteller Sumea. 

AIESEC ønsker å gjøre noe for å påvirke samfunnet via frivillighet og med hjelp fra andre organisasjoner. Studentene kommer blant annet fra Egypt, India og Russland. De er nøye valgt ut etter en søknadsprosess som skal sørge for at de frivillige passer jobben. De er studenter innenfor alt fra statsvitenskap via kulturkommunikasjon til ingeniørstudier.  

– Det er jo vi som er fremtidige ledere, og verden kommer lettere overens om man kan mer om hverandre. Dette gir både lokalbefolkning og de frivillige en god kulturforståelse. Kanskje holdningen til nye asylsøkere blir mer positiv på denne måten. Det har jo skjedd mye i asyldebatten, og vi må gi folk en sjanse til å gjøre annet enn “henge” rundt, sier hun.  

Aktiv sommer: 15 studenter fra rundt omkring i verden skal samles i Sandvika for å gi asylsøkerne i området en givende sommer med aktiviteter. Dette er bilder fra fjoråret.
Foto : AIESEC

Tidligere asylsøker

Sumea studerer sosiologi, med fordypning i statsvitenskap. Den norsk-bosniske jenta bodde også på asylmottak i Sandvika de første årene av livet sitt. I dag jobber hun for å gjøre hverdagen bedre for nye asylsøkere. 

– Vi gir dem en sjanse ved å engasjere dem, og lokalbefolkningen. Vi prøver å få mer integrering. Det er mye negativ oppmerksomhet rundt asylsøkere. Vi vil bidra til noe positivt.

Den største utfordringen til Sumea som ny daglig leder for prosjektet, var å skaffe sponsorer. Takket være LNU, UDI Lions Oslo og et par andre bidragsytere, varer prosjektet i seks uker. 

– Foreldrene til asylbarna ga gode tilbakemeldinger til HERO ifjor. Det var godt planlagt, og det skal det være i år også, fastslår Sumea.