- Jenteprisen gikk til Iman Meskini - 14.10.2024
- Ny Fett-redaktør vil skrive om etniske minoriteter - 14.10.2024
- Una Pasovic vil inn på Stortinget - 12.10.2024
Ekiz er født i det hun humoristisk kaller Norges mest tyrkiske by, Drammen. Oppveksten tilbrakte hun i Sande i Vestfold, men er i dag bosatt i Trondheim.
For et år siden begynte hun som programleder for det populærvitenskapelige ungdomsprogrammet Newton på NRK. Programmet ble nominert til beste barne- og ungdomsprogram under årets Gullruten-kåring.
– Vi vant ingen av prisene, men det var helt ok, og det var jo veldig stas å komme på gallaen. Jeg fikk følelsen av: “folk liker deg jo!”, sier Ekiz, som innrømmer at hun var litt kry over å ha blitt nominert til de to kategoriene.
Miljøer som de tyrkiske og pakistanske i Norge er veldig religiøse.
Flere jenter frem
Ekiz hører til en generasjon som, uavhengig av opprinnelse eller hudfarge, begynner å gjøre seg gjeldende på norske skjermer. Hun er glad for at særlig jentene med flerkulturell bakgrunn slår på stortromma karrieremessig. Men for at flere skal få sjansen så må de få friheten til utfoldelse, mener Ekiz.
– Utifra egen erfaring er miljøer som de tyrkiske og pakistanske i Norge veldig religiøse, og jentene får dessverre ikke lov å gjøre visse ting. Jeg tror foreldregenerasjonen må se realiteten i øynene, slutte å legge restriksjoner og la jentene få ut sitt potensiale. Det finnes flere ting i livet enn å gifte seg og få barn.
– Hvilke råd vil du gi til jenter som har ambisjoner om å prege våre TV-skjermer?
– Først og fremst må en ikke ha noen problemer med å være sentrum for oppmerksomheten. Jeg vet at dette er noe må må jobbe med. Og så må man ha noe å formidle. Ellers blir det veldig vanskelig å jobbe i TV-bransjen, sier hun.
“Innvandrerferie”
Ekiz’ foreldre kom som arbeidsinnvandrere, og foreldrenes kultur fikk hun i rikelige mengder hvert år når hele familien dro nedover til Tyrkia for å besøke storfamilien. Etterhvert som hun ble eldre, ble turene færre.
– Når man vokser opp, handler jo livet om å prøve å “finne seg sjæl” utenfor mor og fars rekkevidde. Man får seg sommerjobb og lyst til å dra andre steder.
Selv har hun gode minner fra Tyrkia-turene.
– Jeg skjønner først nå at turene til Tyrkia kunne tolkes som mange nordmenns drømmeferie. Tenk å være på sydlige breddegrader i en hel måned! Og i tillegg bli kjent med storfamilien, for i Tyrkia er jo alle slektninger, mens her stopper vi ved tremenningen, sier hun med et smil.
Lærerike Newton
Siden 2008 har ungjenta opptrådt som stand-up-komiker, men bortsett fra et kort stunt i Bergen Student-TV, fra den tiden hun studerte fysikk i Hansabyen, haddde hun ikke noe særlig fartstid på tv før NRK. Av den grunn har den korte perioden som programleder på statskanalen vært intens og lærerik, forteller hun.
– Men stand-up har kanskje gjort deg scenevant?
– Ja, men på et vitenskapsprogram kan jeg ikke være like grov i kjeften eller sarkastisk som på scenen. Men samtidig er man nødt til å gi mye av seg selv i begge rollene, påpeker hun.
Ekiz definerer seg som norsk, med tyrkisk bakgrunn og en anelse bergenser i seg.
– Bergenserne har en veldig sterk bypatriotisme som jeg naturlig nok ble litt smittet av under studietiden min.
Ordforklaringer
Stas her – moro, festlig
Kry stolt
Slå på stortromma her – jobbe hardt, sette seg høye mål. Stortromme – et rytmeinstrument (stor tromme)
Utfoldelse her – at folk er glade og uttrykksfulle. Utfolde – bruke, utvikle, la komme til uttrykk
Fakta
Navn: Selda Ekiz
Opprinnelse: norskfødt med tyrkiske foreldre
Utdanning: mastergrad i fysikk fra Universitetet i Bergen
Yrke: programleder og standup-komiker
Meritter: nominert i to kategorier i Gullruten 2012. Vant “Urørt og Uhørt” under Den Store Norske Humorfestivalen i 2008. Vært også med på å starte opp vitenskapsformidlingsgruppen Fysikkshow Bergen
Fremtidsplaner: vil fortsatt jobbe med vitenskapsformidling, gjerne på TV, eller som lærer på en vidergående skole