Obama vil gi opphold til barn

Omstridt lovforslag får presidentbacking: USAs president Barack Obama støtter Dream Act.
Foto: Flickr.com
Udokumenterte som kom som barn eller ungdom i USA vil ikke lenger bli deportert, og vil også få rett til å søke jobb.
0Shares

Nye innvandringspolitiske føringer fra Obama-administrasjonen gjennom lovforslaget Dream Act vil berøre skjebnen til 800.000 mennesker, som kan se frem til en ny sjanse i USA, nå som lovlige innvandrere og fullverdige borgere, skriver Die Presse.

For å få sjansen til å bli igjen i USA må søkeren blant annet vise til plettfri vandel. I tillegg gjelder lovforslaget kun innvandrere som ikke er eldre enn 30 og som kan påvise at de ikke var eldre enn 16 år gamle ved ankomst til landet. Lovforslaget vil blant annet føre at unge udokumenterte kan søke om studielån og adgang til andre føderale hjelpeprogrammer.

– Ingen amnesti

Både president Barack Obama og minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, understreket at det nye lovforslaget ikke er en asylamnesti.

– Forskriften åpner på ingen måte opp statsborgerskapsreglene. Innvandrere som har blitt brakt til USA sammen med sine foreldre og som siden har bodd her er i hovedsak amerikanere, i enhver henseende og ikke bare på papiret, sier han til pressebyrået APA.

Sterk kritikk

Fra den republikanske opposisjonen er kritikken imidlertid knallhard. Flere snakker om en politisk valgflørt fra Obama overfor den stadig økende andelen velgere med latin-amerikansk bakgrunn foran høstens presidentvalg. Saken om Dream Act har vært en het politisk potet, særlig i delstater som Arizona og California, hvor det bor mange spansktalende.

– Hele lovforslaget er moralsk galt. Vi oppretter falske rettigheter og yter en falsk solidaritet som vil føre at titusener av mennesker vil komme ulovlig til USA fra hele verden, sa Tim Donnelly, republikansk representant fra San Bernardino-regionen til Los Angeles Times