Jobber for titalls kroner

Inngangsporten for ukrainsk arbeidskraft til EU: ved å skaffe seg en polsk ID-kort kan ukrainere reise fritt i Schengen-området for å jobbe. Likevel må man ofte betale i dyre dommer for fiktive attester og arbeidstillatelser. Eurodrømmen blir et mareritt for mange.
Foto: Kancelaria Prezesa Rady Ministrów/bip.kprm.gov.pl
Ukrainere er Europas nyeste billige arbeidskraft, og gjør sitt inntog i den europeiske byggebransjen.
0Shares

En rekke vikarbyråer i Lublin som har spesialisert seg på å ta inn ukrainske arbeidere, ansette dem i Polen og deretter leie dem ut til arbeidsgivere i andre europeiske land, skriver fagbladet.no.

Lublin ligger langt øst i Polen, knapt en times kjøretur fra den ukrainske grensen. En bilateral avtale mellom begge land gir 1,5 millioner ukrainere rett til å reise inn i Polen. På polske konsulater kan de søke om en passerseddelet Karta Polaka som koster 20 euro, og som gir rett til jobb og opphold i landet. Siden 1. juli 2009 har rundt 97.000 ukrainere fått denne typen tillatelse. Også borgere fra tidligere sovjetrepublikker kan søke om samme bevis.

Foretrekker ukrainere

Jacek Soltan driver både byggefirma og vikarbyrå, og sluser folk til andre land i EU og EØS.

– Her i Polen ansetter vi helst ukrainere, siden bor i nærheten og kan hente familiene sine hit, forteller han til fagbladet.no.

Soltan satse mer på erfarne fagarbeidere enn ukvalifisert arbeidskraft. Lønningene er lave, og firmaet hans tar provisjon på alt.

– En kunde i Tyskland sa det rett ut: hvis jeg ikke er fornøyd med en av arbeiderne dine, kan jeg ringe og be deg sende en ny. Gjør jeg det med en tysker, får jeg fagforeningen på nakken og kan stevnes for retten.

Betaler en høy pris

Ukrainere jobber for noen titalls kroner i timen i Polen. En rimelig antakelse er at de ikke får mer enn den lovfestede polske minstelønna på 1368 zloty i måneden, cirka 2500 norske kroner. Noen er heldige og klarer gjennom sin Karta Polska å komme seg inn i EU og Schengen. Her venter en gjennomsnittlig timelønn på mellom 13 og 15 euro i timen.

Ifølge juristen Robert Kulik, som jobber som konsulent for et veldedig selvhjelpssenter i Lublin, betaler ukrainerne en høy pris for å komme inn i det forjettede europeiske arbeidsmarkedet.

– Jeg vet om folk som har måttet betale opptil tuser euro eller dollar for fiktive ansettelser, attester og arbeidstillatelser slik at de får oppholdstillatelse. Beløpet går til polske fimaer og ukrainske vikarbyråer, sier Kulik til fagbladet.no.