Spansk utvandring øker med rekordsifre

Stadig flere utreisende: krisen i Spania fører til at flere flyr ut av landet, viser nye tall fra det offentlige statistikkbyrået INE
Foto: Iberia Airlines
Nye tall fra det spanske offentlige statistikkbyrået INE viser at mer enn 40.000 spanjoler har forlatt landet det siste halvåret.

Tilsammen har rundt 270.000 personer forlatt Spania og krisen som rammer landet. 40.000 er spanske statsborgere, resten utlendinger, deriblant innvandrere som bodde i landet. Oppgangen i forhold til tallene for 2011 er på hele 44, 2 prosent, ifølge avisen La Razon.

Ifølge statistikkene har mars og juni vært de to månedene med størst utvandring. Sistnevnte særlig i forbindelse med at det er både flere sommerjobber og større muligheter å etablere seg utenlands i tiden like før høsten.

Innvandringen påvirkes

Krisen påvirker ikke bare utvandringen fra, men også innvandringen til Spania. Statistikkene for 2011 kunne registrere opptil 222.000 nyankomne, mens tallene for i år kan vise til en markant nedgang ned til 164.000. 

– For andre året på rad viser tallene en negativ migrasjonbalanse, med 23.000 i minus. I 2011 kunne vi for første gang også registrere en større utvandring enn innvandring i Spania. Trenden startet i det små etter at krisen begynte i 2008, og har vokst siden. Vi regner med en stadig voksende arbeidsrettet utvandring, særlig blant unge uten jobb, som vil fortsette så lenge man ikke klarer å komme med mottiltak, hevder kilder i INE til larazon.es.