Homofile irakere kan få “legningsvisum”

 
Foto: rijksoverheid.nl
– Irak er ikke lenger et trygt sted å være for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, sier Nederlands innvandringsminister Gerd Leers (bildet).
0Shares

Leers har ifølge Radio Netherlands Worldwide beordret en midlertidig stans i deportasjonen av irakere etter varsel fra det nederlandske Utenriksdepartementet som beskrev situasjonen for seksuelle minoriteter som “uutholdelig” i landet.

– Vi har sett gjennom ulike rapporter og fått informer som viser at irakiske myndigheter gjør ikke nok for å beskytte innbyggere med LHBT-bakgrunn, sier kilder ved departementet til radiokanalen.

Anti-homofile militser

Koen van Dijk fra den homofile rettighetsorganisasjonen COC ser på kunngjøringen som en seier for irakere som har flyktet på grunn av legningen sin. Van Dijk hevder også at Irak er det farligste landet i verden å være homofil i.

– Opptil 700 LHBT-mennesker er blitt drept siden den amerikanske invasjonen av Irak i 2003, som fjernet Saddam-regimet, men som også førte til en fremvekst av ulike fundamentalistiske militser. Vi hører om systematiske kampanjer, hvor militsene offentlig erklærer at de jakter på folk som viser “avvikende” adferd, og at disse må drepes i henhold til islamsk lov.

Må “vise” sin legning

Samtidig er det også store utfordringer knyttet til det å få visumet. Irakere som søker asyl på bakgrunn av legningsbasert forfølgelse i hjemlandet må blant annet kunne vise “over enhvert tvil” at de faktisk er homofile eller lesbiske.

– Sålangt er det uklart hvordan myndighetene skal kunne sjekke dette. I COC tror vi at kravet kan føre til vanskelige situasjoner for den enkelte asylsøkeren, spesielt fordi folk vil måtte bevise noe de har lært seg å skjule hele livet ut av frykt. Tjenestemennene som utfører intervjuene vil trenge spesialopplæring, sier van Dijk til Radio Netherlands Worldwide.