Berlin: Mislykket karikatur-stunt

Pro Deutschland har markert seg med sterk motstand mot islam. I helgen demonstrerte de i Berlin. Bildet er fra valgkampen i Berlin i fjor som Pro Deutschland deltok i
Foto: Adam Lederer
Høyregrupperingen Pro Deutschland tok med seg karikaturtegninger av profeten Mohammed på en demonstrasjon mot radikal islam. Men mobiliseringen sviktet.
0Shares

Rundt 50 mennesker møtte opp i Berlin i helgen da den sterkt innvandringskritiske gruppen Pro Deutschland arrangerte demonstrasjon utenfor en moské drevet av salafister. Salafismen, en retning innen sunni-islam, har i flere år vært i søkelyset i Tyskland på grunn av mistanker om ekstremisme.

Tre moskéer i Berlin krevde i forrige uke at det å bruke karikaturer av profeten Mohammed i forbindelse med demonstrasjoner skulle bli forbudt. Dette for å hindre at karikaturene ble vist fram utenfor moskeene under den planlagte demonstrasjonen lørdag. Kravet ble avvist en domstol i byen.

Ifølge domstolen er tegningene beskyttet som kunstnerisk frihet og kan ikke rettslig ansees som krenkelse av en religiøs gruppe, skriver Vårt Land.

– Å vise Muhammed-karikaturer kvalifiserer ikke som hat eller vold mot et spesielt segment av befolkningen, skriver domstolen i en uttalelse ifølge avisen.

Pro Deutschland  demonstrerte mot “islamisering” utenfor en av moskéne i Berlin, som er drevet av det enkelte hevder er farlige salafistiske ekstremister. Politiet hadde stålsatt seg mot sammenstøt under demonstrasjonene. Tidligere i år førte lignende protestaksjoner mot det islamistiske salafist-samfunnet til kamper i delstaten Nordrhein-Westfalens vest i landet. Men demonstrasjonen, som ble møtt av motdemonstranter fra ulike venstregrupperinger, gikk fredelig for seg ifølge islamophobia-watch.com.

Kjente ekstremister
Pro Deutschland har kjente høyreekstremistiske aktivister med lang fartstid i miljøet blant sine viktigste medlemmer. Gruppen, som har deltatt i flere valg, men som fremdeles kaller seg en “borgerbevegelse”, ikke et parti, har sprunget ut av et initiativ i Köln, det såkalte Pro Köln, som ble populært og fikk avleggere etter at gruppen arrangerte underskriftkampanjer mot moskebygging i byen.