Varmt Norges-gjensyn for bulgarere

Vartet opp med klassikere i ny innpakning: Ivo Papasov (til venstre med klarinett) og His Wedding Orchestra gjorde kvelden hett for de som fant veien til kjellerscenen på Chateau Neuf.
Foto: Claudio Castello
Fredag fikk Ivo Papasov og The Wedding Orchestra kjelleren på Chateau Neuf til å svette og svinge til både gammeldagse og nykomponerte bulgarske folk-klassikere.
0Shares

Ute var det duket for starten på årets kanskje siste virkelige varme sommerhelg. Og inne i lokalene til Studentersamfundet på Majorstuen ble det til tider også knallhett med folkelige, sigøynerinspirerte rytmer fra Balkan og Bulgaria.

Utrop fikk intervjue bandet backstage like før konserten. Manager Dimitri tok seg bryet å oversette, siden ingen av de andre i Ivo Papasovs band, heller ikke hovedpersonen selv, kan et ord engelsk.

For bandet var dette andre gang i Norge siden deres første opptreden i 1989.

– Vi ser at mye er forandret her, men det er nok blitt større endringer hjemme i Bulgaria, forteller Papasov gjennom manageren sin.

Stilblanding

Ivo Papasov er i utgangspunktet et band basert på folkemusikk fra Bulgaria og resten av Balkan. Samtidig blander man også elementer av moderne populærmusikk.

– Jazz, rock og elektronika er ting vi har lyktes med å ha i vårt register sålangt. Sier lyktes fordi nøkkelen her er å blande ulike og forskjellige musikkstiler på en måte som faller naturlig og komfortabelt, sier han til utrop.no.

Kommersialitet og kunstnerisk frihet

Gruppen har holdt på i over tretti år, og gitt ut over en dusin plater, først og fremst i hjemlandet Bulgaria. At balkanmusikken gjennom de siste årene har blitt trendy og et kult innslag i Oslos, Paris´, New Yorks og Londons klubbgulver tar de med knusende ro.

Samtidig hjelper ikke dette dere kommersielt. For dere får jo solgt flere plater og får flere konsertoppdrag?

– Jo, selvsagt. Men derfor har vi et såpass stort kuntnerisk rekkevidde, slik at vi kan gå på akkord med kommersielle og kunstneriske ønsker. Husk at at vi har både tradisjonelle og unge nysjerrige nye lyttere å ta hensyn til. Så vi spiller både gammeldags folk og materiale samplet med f. eks psykedelisk rock. 

Papasov mener musikk skal handle om glede og det å utvide horisontene.

– For å kunne stadig utvikle oss har vi trengt nye impulser. Vi kan ikke holde oss i folkemusikk-båsen hele tiden, ellers blir det for kjedelig. Vestlig musikk har i stor grad vært en øyåpner for oss, en øyåpener som har vist en annen verden.

Vil skape god stemning

Snart står scenen for tur. Og for de som aldri har hørt dette tilsynelatende ukjente bulgarske bandet, eller balkansjangeren oevrhodet, har Ivo Papasov følgende budskap.

– Stemning handler om grenseløshet. Vi håper alltids å skape en god stemning, at folk kan lytte, tolke slik de vil, men også være mottagelige. Ingenting motiverer en artist mer enn et publikum som blir berørt følelsesmessig av det som skjer på scenen.