Sjokkanklager mot ambassade

Under lupen: Canadas ambassade i København skal blant annet ha kommet med rasistisk trakassering av sine egne medansatte. Ambassaden er nå under etterforskning av det canadiske utenriksdepartementet for å ha brutt både egne og danske arbeidsmiljøbestemmelser.
Foto: Foto: Skjermdump/Google Maps
Canadas ambassade i København skal ha drevet med svart arbeid og rasistisk sjikanering av sine egne ansatte.
0Shares

Beskyldningene i avisen Ottawa Citizen kommer fra ambassadeansatte, som forteller om et arbeidsmiljø preget av overtramp og hvor de lokalt ansatte har i årevis levd i frykt for canadiske diplomater, skriver VG Nett.

13 anonyme nåværende og tidligere ansatte lister i et brev til Canadas utenriksminister John Baird opp en rekke anklager. I anklagene nevnes blant annet fra tvilsom håndtering av eiendomshandel og rasisme mot en venezuelansk barnepike, til misbruk av ambassadens biler og private fester hvor ambassadeansatte fungerte som sjåfører og vakter.

Sendte etterforskere

Beskyldningene har fått Baird til å sende to etterforskere til den danske hovedstaden for å lete etter bevis på de foreløpig udokumenterte påstandene. Granskningen er ventet å ta omtrent én måned.

– Anklagene er svært alvorlige, heter det i en uttalelse fra det canadiske utenriksdepartementet til Toronto-avisen The Star.

Også dansk fagforening kommer med sterk kritikk. Rene Knudsen, fra fagforbundet HK Service, som organiserer ambassadeansatte i Danmark, sier det er langt fra første gang den hører om dårlige arbeidsforhold i diplomatiet.

– Her innbiller man seg at man ikke er omfattet av danske lover, sier Knudsen til nyhetsbyrået Ritzau.