EU og FN bekymret

– Vi, europeiske ledere, er sjokkerte og lei oss for terrorangrepene i Frankrike, heter det i uttalelsen der angrepene omtales som «angrep på våre felles verdier».
EUs ledere fordømmer de siste angrepene i Frankrike og ber verden samarbeide om dialog og forståelse fremfor splittelse mellom samfunn og religioner.

I en uttalelse fra EU-president Charles Michel uttrykker lederne for de 27 landene solidaritet med Frankrike «i vår felles og fortsatte kamp mot terrorisme og voldelig ekstremisme». Karikaturstriden nevnes ikke.

– Vi, europeiske ledere, er sjokkerte og lei oss for terrorangrepene i Frankrike, heter det i uttalelsen der angrepene omtales som «angrep på våre felles verdier».

Torsdag morgen ble tre mennesker knivdrept i en kirke i Nice.

FN er bekymret over den nye karikaturstriden

Sjefen for Unoac, FN-alliansen som arbeider mot ekstremisme, sier han er «dypt bekymret» over de økte spenningen over karikaturer av profeten Muhammed.

Unoac-sjef Miguel Angel Moratinos’ uttalelser kommer i kjølvannet av sinne fra flere muslimske land og statsledere, særlig Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, mot Frankrike og president Emmanuel Macron.

Sinnet bunner i Macrons respons til drapet på læreren Samuel Paty, som hadde vist fram Muhammed-karikaturer i timen, og hans kraftige forsvar av karikaturene å ytringsfrihetsgrunnlag.

Enkelte land har oppfordret til boikott av franske varer, og Erdogan har sammenlignet måten muslimer blir behandlet på i Europa med folkemordet på jødene før og under annen verdenskrig.

Pakistans statsminister Imran Khan beskylder Macron for å bidra til «ytterligere polarisering og marginalisering, som uunngåelig vil føre til radikalisering»

Moratinos sier han «med dyp bekymring følger de voksende spenningen».

– De provoserende karikaturene har også framprovosert voldshandlinger mot uskyldige sivile, som ble angrepet for deres religion, tro eller etnisitet, heter det i uttalelsen.

– Å fornærme religioner og hellige religiøse symboler fører til hat og voldelig ekstremisme, som fører til polarisering og et fragmentert samfunn, legger han til.